• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Путин честитао народу Србије и председнику Николићу Нову годину и Божић
Прочитај ми чланак

Путин честитао народу Србије и председнику Николићу Нову годину и Божић

0

Novo-Ogaryovo, RUSSIAN FEDERATION:  Russian President Vladimir Putin answers Dutch journalists' questions during an interview at the Novo-Ogaryovo presidential residence, outside Moscow, 31 October 2005. The presidency, held now by Putin, came on top with 30 percent believing it an honest institution. The Supreme Court won only 10 percent backing, the prosecutor general six percent, the parliament's upper chamber three percent and lower chamber just two percent. AFP PHOTO / ITAR-TASS / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE  (Photo credit should read SERGEI ZHUKOV/AFP/Getty Images)
Председник Руске федерације Владимир Путин честитао је народу Србије и српском председнику Томиславу Николићу Нову годину и Божић, посебно указавши на неколико плодоносних билатералних сусрета током 2013. године и важност потписане Декларације о стратешком партнерству.

Путин је у честитки посебно указао на неколико плодоносних билатералних сусрета током 2013. године и на важност потписане Декларације о стратешком партнерству између Русије и Србије, пренео је Итар-Тас с.

Руски Амбасадор Чепурин: У Србији се осмехују када чују руски језик

У новогодишњем интервју за лист „Геополитика”, руски амбасадор у Србији Александар Чепуринм је причао и о својим утисцима везано за Србију и за српски народ:

Амбасадор Србије у Москви изразио саучешће поводом трагедије у Волгограду

Ми, Срби, као што је било увек у историји, били смо са вама и када је било тешко, и када није било тешко, и сматрамо да је тероризам страшна, велика опаност не само за РФ, већ и за цео свет, зато цео свет треба да буде солидаран у осуди таквих несхватљивих терористичких аката.

– Први утисак је да су животне ситуације код нас веома сличне. Ми смо имали сличну историју, распале су се наше државе, Совјетски Савез и Југославија, а онда су остале Русија и Србија.

И нико нам није ни помагао, нити нас питао како смо. Али, сад постоји друга тенденција, она се у Русији више осећа. Људи живе боље. Не може се већ сутра направити рај, али сваке године може да се побољшава животни стандард, да плате и пензије буду веће, здравство боље.

Може одлучно да се бори против корупције.Сасвим је могуће да у наредних седам до десет година успемо да од наших земаља направимо добро место за живот.

Понашање на путевима овде, као и у Русији, није баш „европско“. На томе треба још много радити.

Друго, приметио сам леп пријем руског језика у Србији, а то је јако важно. Сви се осмехују када чују руски језик, покушавају да Вам одговоре на руском.

Затим, приметио сам јако висок ниво интелектуалног и културног живота. Србија није велика земља, али без обзира на то овде постоји јако издаваштво, позориште, музички живот, спорт, и то је својеврсни изазов и вредност коју Србија мора да сачува.

Духовност, спремност да се чува своја земља, коју штите вера, нада и љубав − то су основе наше убеђености у бољу будућност.

putin36.si
Путин дочекао Нову годину са жртвама поплава на Далеком Истоку

Руски председник Владимир Путин неочекивано је допутовао у Хабаровск, где је дочекао Нову годину са Русима, жртвама поплава на Далеком Истоку.

Пре тога, Путин је посетио једно од прихватилишта настрадалих у поплавама, а затим их је све позвао на новогодишњи пријем.

На путу за Хабаровск, Путин је слетео у Читу и позвао удовицу војника по уговору, који је страдао ове јесени за време ликвидације катастрофе.

На новогодишњи пријем су позвани и војници који су на врхунцу поплава, стојећи до појаса у води, рукама држали вреће на бранама које су претиле да се сруше под притиском стихије.

У свом новогодишњем обраћању становницима Далеког истока, председник је напоменуо да је у одлазећој години Русија морала да се суочи са неким озбиљним изазовима, али да грађани са оптимизмом гледају у будућност.

„У протеклој години смо морали да се суочимо са проблемима и прихватимо озбиљне изазове, између осталих и такве, као што су нехумани терористички акти у Волгограду“.

„Драги пријатељи, сагнимо главе пред жртвама бруталних напада. Сигуран сам, да ћемо чврсто и доследно наставити борбу против терориста до њиховог потпуног уништења,“ – рекао је Путин.

tomislav-nikolic-1343572573-190501
Председник Србије Томислав Николић о Русији

У новогодишњем интервју за лист Вечерње новости, српски председник Томислав Николић на питање да ли у државном врху Србије јача суштинска подела на проруску и прозападну струју одговорио :

– Ја сам русофил и волим Русију од детињства. Али то се не коси са мојом жељом да будемо у ЕУ. Те две идеје могу да се саставе. Тим пре што нас ни Москва ни Брисел не условљавају елеминацијом оног другог. Знам једино да не бих потписао улазак Србије у НАТО.

(Танјуг, Србин.инфо, Вечерње новости, Глас Русије)