Прочитај ми чланак

ПУТ НА ИСТОК: Николић и гарда на паради у Кини

0

Председник 3. септембра у Пекингу на прослави Дана победе над фашизмом. У дефилеу кроз срце Пекинга учествоваће и припадници наше војске.

Председник Томислав Николић присуствоваће војној паради коју Кина организује 3. септембра, у част победе над фашизмом у Другом светском рату и јапанске предаје. У дефилеу кроз срце Пекинга, учествоваће и припадници Војске Србије, највероватније с једном јединицом гарде – сазнају „Новости“.

ВAТИКAН ПA СAРAЈЕВО

Уколико Председништво БиХ, како је најавило, пошаље позив председнику Томиславу Николићу да посети Сарајево у октобру, он ће вероватно бити прихваћен. Јер, како је „Новостима“ речено на Aндрићевом венцу, календар обавеза шефа државе у том месецу, за сада, није попуњен. Крај септембра и прве дане октобра Николић ће провести у Њујорку, у ком се одржава јубиларно 70. заседање Генералне скупштине УН, а после посете Кини, у септембру следи посета Ватикану.

Током вишедневне посете Кини, Николић ће се састати са првим човеком ове земље Си Ђинпингом, са којим ће, између осталог, разговарати о заједничким инфраструктурним пројектима, пре свега о брзој прузи Београд – Будимпешта за чију су изградњу заинтересоване кинеске фирме.

Николић је у четвртак разговарао са амбасадором Кине Ли Манчангом, који му је предао писмо захвалности кинеског председника у ком је Ђинпинг изразио велико задовољство што ће се у септембру срести са председником Николићем.

– Придајем велики значај развоју односа Кине и Србије и желим да са вама заједнички улажем напоре како бисмо наставили учвршћивање традиционалног пријатељства Народне Републике Кине и Србије – стоји у писму које је, према саопштењу Прес службе председника, упућено после интензивних сусрета Николића и високих кинеских званичника, као и представника бројних компанија из најмногољудније земље света.

Ђинпинг је навео да жели да са Николићем заједнички подстиче међусобно политичко поверење, проширује практичну сарадњу и унапређује стратешко партнерство како би се још више допринело благодети двеју земаља и двају народа.

Подсећамо, кинеско Министарство националне одбране упутило је још у априлу званичан позив припадницима Министарства одбране и Војске Србије да дођу на параду, с обзиром на допринос наше земље победи над фашизмом, али и због традиционално добрих односа двеју земаља и војски.

Иако детаљи још нису утаначени, по сличном сценарију као за параду у Москви, план је да једна јединица наше гарде, уз неколико представника других видова војске отпутује у Пекинг крајем августа како би се увежбали са домаћим војницима и војницима „гостима“.

ПAРТНЕРСТВО

Споразум о стратешком партнерству Србија и Кина потписале су 2009. године, а крајем 2014. Београд је био домаћин Самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, на који су дошли премијер Ли Кећијанг, као и кинески инвеститори и привредници.

За овај део старог континента Кина је пре три године обезбедила кредитни фонд од 10 милијарди долара из кога су финансирани мост преко Дунава, ТЕ „Костолац“ Блок 1, као и део Коридора 11.

Извор: Новости.рс