Прочитај ми чланак

Пут министарке Танасковић од истраге за вишемилионску превару до фотеље у кабинету

0

Нова министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић својевремено се нашла у центру афере као директорка фирме "Први фактор - факторинг" против које је МУП спровео истрагу због наводног фалсификовања папира у неколико банака. Ово предузеће је напустила годину дана касније, а 2017. када „Први фактор – факторинг“ одлази у стечај, Танасковић улази у Градску управу Београда, одакле јој се касније отвара пут до министарстава.

О спорном догађају у фимир „Први фактор факторинг“ су још 2014. године писале Новости наводећи да је полиција почела предистрагу словеначке фирме са седиштем у Београду, која је у неколико банака у Србији, како се сумња, покушала да наплати фалсификоване менице у вишемилионском износу.

Остављена је могућност да је и сама фирма „Први фактор – факторинг“ преварена. Судећи према доступним информацијама судски поступак против ове фирме није покренут, али јесте стечајни поступак.

У Агенцији за привредне регистре наводи се да је ова фирма у стечају, као и да јој је сходно томе додељен стечајни управник Жељко Атанасковић.

Да је новоименована министарка била на челу те фирме потврђује оснивачки акт објављен на сајту Агенције за привредне регистре.

Фирма је основана у фебруару 2005.

Фото: Принтскрин

 

Како су писали медији, читава драма те 2014. године настала је када је откривено да је „Први фактор“ пустио на наплату менице које су мале трговинске радње и фирме из целе Србије бланко дале великим трговинским ланцима прехрамбене и хемијске робе. Неки износи били су увећани и до сто пута.

Медији су тада преносили да траг вишемилионских „мућки са бланко меницама“, које је словеначка фирма са седиштем у Београду „Први фактор – факторинг“ покушала да уновчи у домаћим банкама, води до једног српског бизнисмена, међутим није назначено о коме се ради.

Јелена Танасковић је годину дана након избијања афере напустила ову фирму, која је 2017. године отишла у стечај.

Године 2017. Танасковић долази у Градску управу града Београда, на место градског секретара за финансије, одакле следеће године одлази на позицију државног секретара у Министарству финансија, задуженог за секторе буџета, и макроекономске и фискалне анализе и пројекције, затим, секторе за финансијски систем, контролу јавни средстава и фискалне ризике, као и управе за трезор и јавни дуг и Пореску управу.

Пре две године (2020) именована је за члана Надзорног одбора Дунав осигурања, задуженог за финансије, као и на место државне секретарке Министарства заштите животне средине где је била задужена за капиталне пројекте, финансије и међународну сарадњу.

Такође је била и координатор за Кластер 4, поглавље 27 – зелена агенда и одрживо повезивање.

Још детаља о министарки пољопривреде може се наћи и на сајту Дунав осигурања, где је објављено да је рођена 9. августа, те да је стекла звање дипломираног економисте – извршно управљање.

Од 2002. до 2005. обављала је послове финансијског контролора у приватном сектору, а затим радила у банкарском сектору на пословима факторинга, и то на позицијама аналитичара у ризицима, риск-менаџера, финансијског директора и заменика директора.

„Након успешних обука из области факторинга, 2010. године именована је за генералног директора фирме за послове факторинга унутар НЛБ групе, где је са својим тимом поставила основе за далји развој факторинга у Србији, у првом предузећу у землји које је основано за послове из ове области“ – наводи се у овој биографији.

Пријавила троспратну кућу и гаражу

Према подацима Агенције за спречавање корупције министарка Јелена Танасковић пријавила је у свом власништву има троспратну кућу од 276 квадратних метара и гаражу од око 30 квадрата. Као министарка прима плату од око 124.000 динара и 36.000 динара месечно као члан тима за подршку преговорима при Министарству за европске интеграције.