Прочитај ми чланак

Пуштање Харадинаја низ воду опомена Запада и Вучићу и Тачију?

0

"Харадинајева оставка је порука међународне заједнице многим лидерима, и у Београду и у Приштини, да морају да испуњавају дата обећања, па не искључујем сличну будућност за још неке политичаре", рекла је Трајковић.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи је одиграо најважнију улогу у оставци Рамуша Харадинаја, изјавила је за ФоНет председница Европског покрета Срба са Косова и Метохије Рада Трајковић, уз оцену да је и позиција Хашима Тачија на „леду.“

Трајковић је рекла да је Весељи, вероватно, проценио да би за њега било најбоље да Харадинај оде у Хаг, а да он прихвати одговорност за стабилност ситуације у односу на Београд.

„Харадинајева оставка је порука међународне заједнице многим лидерима, и у Београду и у Приштини, да морају да испуњавају дата обећања, па не искључујем сличну будућност за још неке политичаре“, рекла је Трајковић.

Она очекује расписивање избора у року од 45 дана и према њеним сазнањима већ се воде разговори унутар албанских партија да они буду одржани што пре, како би се обезбедила већина без Српске листе.

Тања Лазаревић: Оставка шок за јавност

Оставка Харадинаја је апсолутно изненађење, а за косовску јавност је то мало рећи, јер је за њу то шок, посебно зато што његово име није било на листи оних за које се очекивало да ће отићи у Хаг, изјавила је за ФоНет уредница портала КоССев Тања Лазаревић.

Она је рекла да је политички утицај Харадинаја на Косову нагло скочио после увођења такси у новембру прошле године, а парадоксално је ослабио код западних партнера, у Београду и у региону.

„Харадинај је стабилизовао свој утицај у косовској јавности, постао је главни играч на Косову последњих месеци и данашња оставка је отворила шири спекулативни однос за тумачење“, објашњава Лазаревић.

У тим спекулацијама наводило се да је Харадинај био под јаким притисцима да се укину таксе, и то од „западних партнера“, и да је виђен као главни кочничар дијалога између Београда и Приштине, оценила је Лазаревић.

Она је подсетила да је дијалог био у „ћорсокаку“ и пре, али је непопуларност одлуке о увођењу такси управо ствар на којој је Харадинај градио и јачао своју политичку позицију.

Додала је да је фер рећи и да се он видео као главна препрека за оно што је Београд предлагао – разграничење у виду етничке подела Косова.

Лазаревић каже да јој је Харадинај прилично стабилно деловао када је почеткон јула с њима радила интервју, а у косовској јавности се спекулисало да се он плаши да би се на листи за Хаг могао наћи његов рођени брат Даут и нагађало се да су такве информације могле да дођу из Тачијевог круга.

Михајловић: Оставка одлаже укидање такси и наставак дијалога

Оставка Харадинаја имаће велике последице по Србију јер ће одложити наставак дијалога за још најмање 90 дана, а у том периоду таксе на робу из Србије неће бити укинуте јер је сада Влада у техничком мандату, оценио је за ФоНет новинар и некадашњи оснивач Међународног медија центра у Приштини Миливоје Михајловић.

То ћемо осетити у наредних 90 дана до када би требало да буду расписани избори, али сигурно и дуже, а у том периоду нећемо имати ни укидање такси пошто је сада Влада после Харадинајеве оставке у теничком мандату, рекао је Михајловић.

Тај период се, практично, протеже до краја календарске године, а с обзиром да се на пролеће 2020. очекују и избори у Србији „све су прилике да ни до краја јуна неће бити озбиљнијег помака у дијалогу Београда и Приштине“, сматра Михајловић.

Харадинајева оставка је „по свему судећи последица неке врсте притиска, највероватније из Сједињениних Држава“, уверен је Михајловић.

Кадри Весељи се тренутно налази на турнеји у САД и Харадинајева оставка би могла да буде прва реакција на непсолушност косовских званичника када је у питању инетрес САД на Косову и у региону, рекао је Михајловић за ФоНет.

Он подсећа да ово „неће бити први одлазак Харадинаја у Хаг“ и да он у томе „има искуства“.

Ово је, вероватно, једна од манифестација тог међународног „хашког фактора“ на политике у земљама западног Балкана, сматра Михајловић, подсећајући да су кроз то већ прошле и Хрватска и Србија и Босна и Херцеговина, „па је сад ред и на Косово“.

„Харадинај ће свакако имати и корист од овога. Већ је имао пораст популарности због такси, а ова оставка би могла довести до његовог највишег степена рејтинга на Косову“, рекао је Михајловић.

Пророковић: Харадинај истерао Тачија на чистину

Професор Факултета за дипломатију и безбедност Душан Пророковић изјавио је да оставка Рамуша Харадинаја на место премијера Косова има „много више везе са унутрашњим приликама на Косову него с радом Суда за злочине такозване Ослободилачке војске Косова“.

„Харадинај је ослобођен од стране Хашког трибунала свих оптужби у два процеса против њега, чак је добио и писмену потврду на лични захтев како би могао да се даље бави политиком, не видим да би неки нови процес било шта у том контексту променио“, рекао је за агенцију Бета Пророковић, некадашњи државни секретар тадашњег Министарства за Косово и Метохију.

По његовим речима, Харадинај је оставком „истерао“ косовског преседника Хашима Тачија „на чистину“.

„Он (Харадинај) одбија да повуче одлуку о таксама на српску робу. Ово (са оставком) је урадио како би се боље спремио на предстојећу предизборну кампању и неке нове изборе, како би својој странци подигао рејтинг“, оценио је Пророковић.

Пророковић не види ко би сад могао да повуче одлуку о таксама „макар то био и сам Тачи јер ће аутоматски“ у јавном мњењу на Косову „бити проглашен за издајника и тешко да ће представљати неки фактор у некој будућној власти“.

Пророковић је рекао да у самом позивању на судско саслушање нема пуно логике.

„Ако је позван Харадинај, морао је да буде позван и Тачи, он је био знатно виши у том њиховом хијерархијском ланцу“, реко је Пророковић.

Он сматра да позиви за саслушања нису неко оптерећење за бављење политиком у овом тренутку на Косову.

Марко Јакшић очекује укидање или суспензију такси

Можемо рећи да је оставка Рамуша Харадинаја изненађење, мада се већ неко време „шушкало“ да нас очекују ванредни избори на Косову, изјавио је за ФоНет бивши одборник листе „Србија, демократија, правда – Оливер Ивановић“ Марко Јакшић и оценио да очекује укидање, или суспензију такси.

Он је рекао да се на Косову знало да ће „нека велика зверка“ бити позвана на одговорност и да се у јавности углавном причало да би то могао бити Хашим Тачи или Кадри Весељи.

„Рано је и незахвално анализирати и давати прогнозе, али сам уверен да ће таксе бити укинуте, или суспендоване, јер то су очекивања међународне заједнице и већ десет месеци оне представљају главну препреку за дијалог између Београда и Приштине“, рекао је за ФоНет Јакшић.

Он је објаснио да је кључно у целој ствари управо то што је Весељи рекао да таксе морају бити укинуте.

Поруке међународне заједнице су све време биле јасне и од косовских власти се очекивало да укину таксе, оценио је Јакшић и додао да је садашња ситуација резултат притиска европских, али и америчких званичника.