Прочитај ми чланак

Пушкић: Велика Британија, САД и Немачка у улози спонзора сепаратизма

0

Високи саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле, након посете Приштини, дао је неколико изјава чија садржина не само што веома брине српски народ на Косову и Метохији, већ треба да буде и аларм упозорења за српске власти у Београду. Наиме, осим што је изјавио да има посебан однос према Косову, јер је радио за сада већ покојног дипломату Ричарда Холбрука, Шоле је говорио о важности последњег француско-немачког плана, дотакао се неопходности формирања Заједнице српских општина (ЗСО), док је као крајњи циљ истакао међусобно признање Србије и Косова.

Оно што је за Двери апсолутно неприхватљиво, осим наравно било каквих разговора о независности, јесте најава формирања ЗСО по тзв. уставу лажне државе Косово, што би ову територијално-политичку организацију свело на ниво невладине организације без икаквих стварних надлежности и овлашћења. Српски покрет Двери сматра да је ова конструкција једноставно неприхватљива и за Србе на КиМ и за Србију, а од српских власти тражимо хитну реакцију по овом питању јер ћутање оставља простор како за привикавање јавности на неку „нову реалност“, тако и за нове противзаконите активности привремених приштинских институција на КиМ.

Са друге стране, Британци, противно свим резолуцијама УН, чине све да тзв. косовске безбедносне снаге (КБС) додатно обуче и инструментализују тако што најављују обуку њихових припадника на спорним Фокландским острвима. Иако негативна реакција Аргентине није изостала, наша власт се и у овом случају прави нема, шаљући сигнал западним посредницима, али и сепаратистичким властима у Приштини, да је званични Београд спреман на све уступке само ако је тај процес постепен и само ако не изазива бурну реакцију домаћег јавног мњења. Ако се томе дода и напор Берлина да лажну државу Косово прогура у Савет Европе, онда и не чуди што већ месецима уназад на северу Космета, једна за другом, ничу полицијске базе, а по свему судећи и нова војна база, које за циљ имају, осим застрашивања грађана, коначни обрачун са Србима и Србијом на Косову и Метохији.

И док се борбени морал српског народа очигледно свесно гуши константним дизањем тензија након којих следе „компромисна решења“ која су увек на штету Срба, Албанци све дубље задиру у основна права наших сународника са Космета, негирајући им чак и право на постојање на простору јужне српске покрајине, чиме отворено показују да жељно ишчекују тренутак почетка једне нове, сада косовске „Олује“.

Српски покрет Двери, као државотворна и парламентарна политичка организација, захтева од владајуће већине да под хитно закажу седницу Народне скупштине о Косову и Метохији на којој би биле додатно потврђене наше црвене линије у косовској политици, а такође и размотрене све могућности за супротстављање наступајућој НАТО-албанској офанзиви.

Борко Пушкић 
Народни посланик
Члан скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове