Прочитај ми чланак

Пушкић: Позивам коалицију СПС-ЈС да смени свог министра Басту

0

Претходних дана, српска јавност све више „упознаје“ Рада Басту, човека који је ни крив ни дужан постао министар привреде у Влади Србије, а који се недвосмислено залаже за увођење санкција Руској Федерацији.

Све то би било политички легитимно да се не ради о човеку за све идеологије, који је променио више дијаметрално супротних идеолошких опција, да би на крају преко групације која је кампању заснивала на проруским ставовима ушао у парламент, затим био изабран и на функцију министра привреде, а од скоро је већи вучићофил чак и од народних посланика СНС-а.

Занимљив је и назив фирме у власништву господина Басте – „Москва инвест“. Велико је питање зашто је у име сопствене фирме ставио назив главног града Русије, јер би, на основу његових ставова, можда прикладнији назив требао бити АЗОВ, како би и тиме показао своју наклоност Американцима и Западу.

Са друге стране, министар Баста ни у једном тренутку не диже глас против напада на канонску цркву у Кијеву. Такође, он негодује због продаје НИС-а Русима, али зато, и то као човек из привреде, не диже глас због тога што је од 2006. године до данас чак 93.5% свих субвенција државе Србије за привреду отишло у руке странаца. Када говоримо о НИС-у, Двери су за то да се ништа од предузећа у кључним привредним гранама не сме продавати странцима, па тако ни НИС. Међутим, чињеница је да су Руси од НИС-а направили респектабилну компанију која понајвише пуни буџет Републике Србије.

Из свега наведеног, јасно је да је Раде Баста преузео прозападну полтичку палицу од Зоране Михајловић, да је само питање дана кад ће он да заговара отварање рудника литијума у власништву „Рио Тинта“, што говори да је постао министар у Влади Србије који заговара америчке, а не српске интересе, о чему најбоље сведоче чести сусрети са америчким амбасадором у Србији Крисофером Хилом.

Српски покрет Двери захтева од Владе Србије, али и лидера Бастине странке Драгана Марковића Палме и коалиционог партнера Јединствене Србије – СПС-а, да се ограде од изјава министра привреде и разреше га тренутне функције како би бар делимично санирали политичку штету коју исти причињава. У противном, јасно ће бити да Баста говори оно што Александар Вучић мисли, а не сме да каже и да је коалиција, која га је и предложила за министра, обманула јавност пре избора лажно представљајући грађанима да неће ни помислити на увођење санкција Русији.