Прочитај ми чланак

Пушкић: Најоштрије осуђујем графите мржње у Новом Пазару

0

На зиду ограде Основне школе „Меша Селимовић“ у близини православне ранохришћанске Петрове цркве у Новом Пазару, ових дана непознате особе исписале су сраман графит „убиј, закољи да ниједан православац не постоји“.

 Стога, као одговорна и државотворна парламентарна политичка организација упозоравамо да је законом забрањено исписивање порука којима се пропагира мржња на националној и верској основи, које подстичу и насиље, а такође истичемо да су такве тенденције поготово опасне у мултинационалним срединама као што је Рашка област.

С тим у вези, најоштрије осуђујемо активности екстремистичких група засноване на мржњи било које етничке или верске заједнице, а од надлежних органа захтевамо хитну реакцију која би довела до процесуирања аутора ових неофашистичких порука како се овакви поступци, који на жалост више нису спорадични случајеви неодговорних појединаца већ очигледно систематско подизање међунационалних тензија, никада не би поновили. Оваквим деловањем екстремиста циљано се уноси немир и нарушава мултиетнички склад међу српским и муслиманским становништвом који свој заједнички живот и будућност заснивају на миру.

Подсећања ради, напомињемо да је посебно забрињавајуће што је графит написан на зиду основне школе. Од надлежних државних органа захтевамо да се пронађу и процесуирају починиоци кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости као и да тужилаштво и полиција убудуће покажу „нулту толеранцију“ на свако распиривање и изазивање мржње и подгревање сукоба ма одакле они долазили, јер би у овим приликама било какво изазивање сукоба одвело Србију у смеру од кога би интерес имали само осведочени непријатељи српског народа.