Прочитај ми чланак

Пушица: Златановић и Кнежевић су оптужени за вербални деликт као у Трећем Рајху

0

Адвокат Марко Пушица изјавио је данас да оптужни предлог Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) у Београду против новинара Дејана Златановића и активисте Дамњана Кнежевића представља "појачавање" репресије према политичким нестомишљеницима.

Пушица је агенцији Бета казао да је хипокризија јавотужилачке организације у предмету Златановића и Кнежевића доживела врхунац, „јер је ове људе фактички оптужила за вербални деликт који у нашем кривичноправном систему није кажњив“.

„За подношење оптужног предлога од стране ВЈТ у Београду против новинара Дејана Златановића и активисте Дамњана Кнежевића, због кривичног дела Позивање на насилну промену уставног уређења, одбрана је сазнала из медија. Овај потез политичке полиције и тужилаштва не представља нову појаву, јер се ради о појачавању репресије према политичким нестомишљеницима“, казао је адвокат.

Додао је да су „режимски медији“ од тренутка хапшења па до данас, константно стварали атмосферу линча према притворенима Златановићу и Кнежевићу, „којима се практично судило ван суда и без обзира на то да ли постоје докази или не“.

„Медијска машинерија власти и тужилачког апарата је својим саопштењем већ извршила недопуштен притисак на јавност, јер је пре упознавања одбране с оптужним актом и доказима, то учинила према општој јавности, измештајући суђење из надлежних органа у таблоидни и сензационалистички амбијент“, оценио је Пушица, сматрајући да то није допуштено.

По његовим речима, ово оптужење осликава врхунску хипокризију српског правосуђа.

„Предмет оптужбе представљају схватања и политички ставови наших брањеника изнети на законитом и уредно пријављеном јавном скупу на Сретење, а који су у јавности, кроз писање таблоида, приказани као већ готова ствар – као позивање на насилну промену уставног уређења, па се са основаним разлогом можемо присетити речи академика Михаила Ђурића, који је био у сличној ситуацији 1972. године, а који се запитао: ‘Ако је оптужница против мене подигнута на основу осуде мојих схватања, која је у јавности већ приказана као готова ствар, шта је остало суду да испитује, проверава и пресуђује?'“, казао је адвокат.

Пушица пита чије је наше правосуђе, државно или режимско, „јер се на овај начин режим брани од властитог народа који се служи слободом говора и мишљења“.

„Хипокризија јавотужилачке организације је у предмету Златановића и Кнежевића доживела свој врхунац, јер је под велом једног постојећег кривичног дела за које не поседује ниједан доказ, ове људе фактички оптужила за вербални деликт који у нашем кривичноправном систему није кажњив. Да ли критика јавне власти може бити основ за кривични прогон по службеној дужности? Могао је, али само у Совјетији и Трећем рајху као историјским примерима, не и у данашњој Србији која има писани Устав и законе“, истакао је он.

Додао је да је оптужни предлог против Златановића и Кнежевића парадигматичан и опасан преседан за убудуће, јер се шаље порука осталим грађанима да је критика власти кажњива.

„У каквом друштву и држави живимо, ако нас неко прво позива да користимо уставне гаранције и слободе, да би нас након тога кривично гонио? Предлог тужилаштва да се притвор према Златановићу и Кнежевићу продужи због опасности да ће поновити кривично дело је бесмислен и неоснован, јер у њиховим радњама нема елемената кривичног дела, па им се протвор не може ни продужити“, нагласио је адвокат.

По његовим речима, неко ко је мислећи човек и критичан према власти не може бити предмет кривичног прогона, нити се за то притвара.

„Предлог тужилаштва да се Златановићу и Кнежевићу изрекну затворске казне за измишљено кривично дело, такође довољно говори о самом оптужењу, јер се на тај начин свима који имају намеру да критикују власт, шаље порука да могу завршити у затвору“, рекао је адвокат Пушица и нагласио да одбрана очекује да Виши суд у Београду одбије предлог тужилаштва за продужење пртивора и истовремено одбије поднети оптужни предлог.

Више јавно тужилаштво поднело је јуче Вишем суду у Београду оптужни предлог против Дамјана Кнежевића (34) и Дејана Златановића (51) због сумње да су средином фебруара ове године позивали грађане на насилно свргавање председника Републике Србије.

Окривљенима се на терет ставља продужено кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву.

У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило продужење притвора и да Кнежевића осуди на казну од годину и по дана затвора, а Златановића на годину дана затвора.