Прочитај ми чланак

ПУШИЦА: Избори на Косову су покрадени

0

Срби на Косову гласали су у атмосфери страха, уцењени пуком егзистнацијом. С друге стране, Републичка изборна комисија је прописивањем посебних услова за спровеђење гласања на КиМ поново прекршила и Устав Србије и закон. Гласачи су колективно "вођени" на бирачка места, а у бирачким списковима било много недостатака. У Витини, Гњилану, Косовској Каменици, Новом Брду, Косову Пољу, Липљану, Приштини, Штрпцу, Косовској Митровици, Пећи и Гори, многим грађанима се у бирачком списку није уклапао датум рођења и матични број. Гласала је и особа чије је само презиме уписано у бирачки списак, без иједног другог личног податка. Сваки глас је значајан и представља изражену политичку вољу. Ако сте покрали једног, покрали се све друге грађане, будући да резултати избора нису истинити и тачни. Све ово за "Вести" прича Марко Пушица, члан РИК-а и радних група за нормативне послове и Косово и Метохију.

Шта је тачно све неуставно и незаконито?

– Уставни суд је 2016. утврдио да је неуставно бројање гласова ван бирачких места, дакле у Рашкој и Врању. То мишљење се односи на иницијативу коју је 2014. поднела Српска радикална странка, а у образложењу ове одлуке Уставни суд је буквално наложио РИК-у да има у виду ту чињеницу и када је реч о месту бројања гласова, али и о саставу бирачких одбора у којима би требало да буду представници свих изборних листа, односно да бирачки одбори морају имати и стални и проширени састав. Осим што је прекршен закон, било је још много других проблема. РИК на основу закона одређује бирачка места на читавој теритрорији Србије, укључујући и КиМ, али већ годинама доноси посебно решење о бирачким местима на КиМ. А овога пута се отишло још даље, па су бирачка места на КиМ изједначена са бирачким местима у иностранству, јер је о томе одлучено једним решењем. Дакле, на првих неколико страна овог решења се одређују бирачка места на КиМ, а онда Аустрија, па редом. Око организације избора у покрајини РИК се ослонио на Канцеларију за Косово и Метохију која је на неким очигледно тајним састанцима са Оебсом одлучивала о свему. Подвлачим, ни на једну седницу РИК-а није дошао представник Канцеларије за КиМ, нити смо добили образложење зашто је само 90 бирачких места, зашто не постоје услови да се бројање обави на бирачким местима и одговоре на многа друга питања.

У ком смислу није било транспарентности?

Двери подижу кривичне пријаве

– Правна мера је да се поднесе иницијатива за оцену законитости Уставном суду или да се иницирају конкретни кривични поступци. Али очигледно је да је било доста политике и притисака у одлучивању Уставог суда и када је реч о бриселским споразумам и када је реч о другим темама, попут питања законитости спровођења избора на КиМ. Зато Српски покрет Двери позива све грађане са КиМ који су уочили неправилности или имају непосредна или посредна сазнања о неким неправилностима и повредама закона да нам се јаве и да их пријаве, а Двери ће иницирати одговарајуће поступке и поднети кривичну пријаву за одређене догађаје који су непосредно везани за изборни процес – каже Марко Пушица.

– Пре свега, и о бирачким местима на КиМ и о спровођењу гласања смо сазнали из материјала који нам је достављен пред саму седницу. Није било састанака надлежних радних група, иако се ради о питању које је нормативно и тиче се КиМ. На дан предаје изборног материјала, обавештени смо да ће мештани Ораховца гласати у Пећи, али не и ко је тако проценио и зашто. Дакле, да морају да пређу 66 километара како би гласали. Такође, учешће Оебса на изборима је скандалозно у смислу да је та мисија имала више права да одлучује у спровођењу избора на КиМ него РИК и бирачки одбори. Чланови Оебса на бирачким местима, што је била новина о којој нисмо били обавештени до пред сам изборни дан, сугерисали су бирачким одборима да се уписују подаци о излазности и други подаци без отварања кутија. Дакле, Оебс је ипак учествовао у изборним радњама на бирачким местима, супротно закону. Стигло нам је доста информација о неправилностима, али главни проблем је што су чланови тих „хибридних“ незаконито образованих одбора“ били вероватно уплашени, па није било примедби на записнике са КиМ. Претпостављам да је оваков начин спровођења избора у склопу имплементације бриселског споразума, а ми не знамо ни шта је премијер преговарао, шта је председник преговарао, а тек ни шта је договорио на техничком нивоу директор Канцеларије за КиМ. Опозиција у РИК-у је све ово критковала и имала идентичне ставове по овом питању, али владајућа већина је то игнорисала. Подсетио бих да је управо Српска напредна странка имала исту аргуменатцију 2012. када је Демократска странка ставила на дневни ред РИК-а одлуку идентичног садржаја којом се гласање на КиМ спроводи противно закону. СНС је сада у лицемерној позицији и обмањује грађане да Републике Србије има на КиМ. У ствари је нема и то је велика фарса.

За сада нема информација да је приликом колективних одлазака на биралишта неко враћен. Међу грађанима који су гласали појединачно је било оних који нису били у бирачком списку.

– На Косову и Метохији су људи под притиском, обманама, уценама, ишли колективно да гласају не би ли напунили кутуије својим гласовима, јер је власт поставила себи за циљ да на КиМ мора да победи њен кандидат. Немамо података да је неко од њих враћен са гласачког места, док је било много редовних гласача који нису били уписани у бирачки списак, а реч је о људима који нису ишли организовано, на челу са СНС-ом на гласачка места. Колективно гласање је притисак и наравно да није нормално да се на гласачко место иде се директором школе, Дома здравља или Трепче на челу, док је њихово радно место условљено гласањем за владајућу коалицију. Претпосваљам да су људи СНС на терену имао врло тачне и прецизне спискове са свим могућим подацима о личности које су злоупотребили. Што би рекао Коста Чавошки, ти државни службеници су једини, бедни остаци Републике Србије на подручју јужне српске покрајине. То је све последица окупације и велеиздаје.

Кажете да су бирачки спискови на КиМ били јако лоши.

– Када смо, још пре избора, као чланови комисије и координатори за КиМ прегледалии те спискове, констатовали смо бројне неправилности и мејлом обавестили РИК. На две седнице смо о томе говорили, али су сви то игнорисали. Бирачки списак, између осталог, садржи колоне са подацима о месту рођења, матичним бројем и датумом. У великом броју случајева ЈМБГ се не слаже са датумом рођења, често је као датум рођења уписан 1. јануар или не постоји ни датум рођења ни матични број. Тако су на дан избора бирачи идентификовани на основу неке личне или путне исправе, иако у бирачком списку нема ни датума рођења ни матичног броја. То значи да је неко могао да гласа са фалсификованом личном картом. Уочили смо велики број неисправних матичних бројева, који немају свих 13 цифара, а било је случајева да је у списак уписано само презиме бирача. И тај човек је гласао! Такође, велики број Албанаца по Пећи се тек сада уписао у бирачки списак. Па постављамо питање по ком критеријуму су онда брисани Албанци из јужне Митровице, а уписани ови?