Прочитај ми чланак

ПУШИЦА (ДВЕРИ) Национални интерес Србије је једина партија којој можемо служити

0

Одбранимо сретењске принципе. Одбранимо национални интерес Србије као једине партије којој можемо служити. На предстојећим председничким изборима гласајмо за једину нову политику коју доноси Бошко Обрадовић као председнички кандидат Двери.

У среду је широм Србије прослављено Сретење Господње које наш правни поредак препознаје као државни празник – Дан државности Републике Србије. Широм наше државе је прослављено колективно сећање на историјски подвиг Вожда и устаника из 1804. године, када је против дахија и османлијске окупацијеподигнут Први српски устанак. Овај празник почива и на још једном историјском догађају – доношењу Сретењског устава од 1835. године, што његов државотворни карактер чини још значајнијим. Дакле, у средишту овог празника су историјски догађаји стварања српске државе и доношења устава, што је представљало претпоставке за почетак модерне српске државности која је историјски и правни следбеник српске средњевековне државе. Зато Сретење Господње за српски народ, државу и СПЦ има прворазредни значај.

marko-pusica-predsednistvo-dveri-840x320

ФОТО: преузето са портала ДВЕРИ

Веза између Вождове одлуке да подигне устанак против окупатора, учешћа устаника уједињених око борбе за слободу и одредаба Сретењског устава који је први српски устав, а иначе јеу примени био врло кратко, око две недеље, јесте управо Сретење Господње као православни празник. Није случајно што су наши велики преци започињали значајне послове на овај празник, јер је духовна и морална спрема у то време представљала претпоставку државног и народног бољитка.

Пре свега, неопходно је појаснити у чему се огледа духовна основа Сретења Господњег. Наиме, духовну суштину овог празника представља сусрет Бога са народом. Историјски канонски посматрано, то се одиграло на 40. дан по рођењу Богомладенца којег је Богомајка први пут увела у јерусалимски храм, да га посвети Богу. Већ тада је било јасно да је Исус дугочекани Месија који ће касније васкрснути и створити све ново. Овај сусрет народа са Богом није ништа друго него слање и пријем поруке о рођењу и доласку Богомладенца,што се као спасоносна вест проширило тадашњом Јудејом.

Материјализација духовне основе овог догађаја и великог православног празника којим се заокружује и период Божића се управо огледа у сусрету човека са заветном идејом, са поруком да ново време долази. У овом модерном тернутку, када су духовне и моралне вредности у Србији угрожене, када смо буквално окупирани неважним и пролазним порукама и материјалним добрима, важно је препозанти значај сусрета народа са истинитом поруком која почива на одређеним духовним и моралним вредностима. Овде у дело ступа и мисија Српског покрета Двери: политика са моралом, отаџбина као врхунска вредност, повратак државе, стваралачка народна воља, спремност да се служи ближњима, беспоговорна борба за потомство и будућност, супростављање злу, патриотско васпитање, вредности су које Двери заступају својом политиком да би Србију поново учиниле великом. Србија не може бити велика док се српски народ не сусретне са једном новом политиком, не новим политичким програмом који је у функцији очувања постојећег система, већ новом политиком која ће као сретењска порука одјекнути и створити све ново.Ова нова политика мора бити породична, она мора бити патриотска, она сва мора бити у служењу, јер „ничег великог не бива без жртве“. У томе се огледа духовна основа Сретења Господњег, које је у овом модерном тренутку од празника постало образац делања.

Државотворна основа Сретења Господњег се никако не може посматрати ван поменуте духовне основе. Овај празник је за српски народ најјаснија дефиниција борбе за слободу, борбе за своју кућу, за државу. Османлијска окупација, терор дахија и безакоње укинути су сретењским сусретом Вожда и устаника са слободом. Идеје водиље нашег оружја су најпре настале у срцима српског народа и устаника, па су се тек касније показале и доказале на бојним пољима. Зато је веома значајно и разумевање истине, да су сва материјална добра данас положена на костима наших претходника. Загрљај српског народа са слободом никада није престајао. Подизањем Првог српског устанка, а касније и потпуним ослобођењем Србије, поред духовне основе, Сретење Господње је попримило и државотворни карактер. Српски народ се поново сусрео са државом и освојио своје право да је поседује и води.

Зато је и данас важно имати на уму ову истину. Важно је грлити „слободу златну“, јер окупација није престала, само је променила свој облик и титулара. Окупирани смо са свих страна и на место Османлија су дошли партијски монополи владајућих псеудоелита, почев од Ђинђића, па закључно са Вучићем. Политика личне власти исамовоље, политика за рачун Брисела и НАТО, политика која нас свађа са пријатељима, политика партијског терора СНС и њених политичких деривата,шири се Србијом као вид модерне окупације.

Иако данас нема османлијске окупације, дахија и њиховог терора, постоје они који мисле да су држава, они који су на место државног интереса поставили партијски, реч против себе представили као напад на државу, јер су претходно, дуги низ година отуђивали сувереност од народа и постепено одузимали народу државу, да би је на крају даривали странцима. И управо овде поново долазимо до мисије Двери, која се своди на престанак са таквом праксом. Мисија Двери је да се понуди и спроведе нова политика:да државу вратимо у Србију, да заменимо постојећи искварени систем служењем држави и народу, да повратимо држави границе, снагу, углед, достојанство, да повратимо на наше улице мир и сигурност, да заштитимо домаћу привреду и све наше породице. Да заштитимо љубав, рађање, живот, трајање и опстанак српског народа у нашој Србији, кући коју смо изградили „на друму“.

И на крају, да закључимо. Сретење Господње са својом духовном и државотворном основом је у нераскидивој вези са слободарским традицијама српског народа. Порука да ново време за Србију долази ових дана много снажнијеодјекује због предстојећих председничких избора. По први пут можемо променити политику и то полазећи од самог врха, од шефа државе, од онога ко изражава државно јединство и ко је представник свих грађана, без обзира на партијску припадност.

Одбранимо сретењске принципе. Одбранимо национални интерес Србије као једине партије којој можемо служити. На предстојећим председничким изборима гласајмо за једину нову политику коју доноси Бошко Обрадовић као председнички кандидат Двери.

Марко З. Пушица

потпредседник Двери