Прочитај ми чланак

ПУШИЦА (ДВЕРИ): Младић ће бити политички трофеј Хашког трибунала

0

Пресуда некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу неће допринети помирењу у региону, сматрају гости Н1 Константин Самофалов и Марко Пушица. Пушица каже да је рад Трибунала од почетка био споран, а и пресуде, према којима је 70 одсто осуђених српске националности, говоре о томе да је тај суд примењивао селективну правду.

Председник Савета за уставна питања, правду и законодавство Двери Марко Пушица рекао је у Дану уживо да је рад Хашког трибунала, који би крајем године требало да заврши свој рад, катастрофалан и да ће се последице његовог рада осећати још доста дуго.

„Младић ће бити политички трофеј Хашког трибунала који завршава свој рад. Пресуда Младићу неће бити пресуда једном појединцу, већ пресуда целој Републици Српској“, сматра Пушица.

Према његовим речима, ништа друго ни не треба очекивати од суда који је и основан на споран начин и чији су статус и рад спорни.

„У српској јавности је у једном периоду, пре 10 година, било доста полемике о том суду, да ли је његов положај довољан да се утврди истина. Данас више немамо разбориту и критичку мисао која иде ка оспоравању рада Трибунала“, рекао је Пушица и додао да је „Трибунал основан резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација позивом на главу 7 Повеље УН“.

Одредбе тог члана, према њену, нису могле да буду правни основ за оснивање Трибунала, а како каже, Савет безбедности није ни био властан да оснује такво тело.

„И правила је прописао сам суд, и чак су 40 пута та правила мењана…Постоји и потпуна арбитрерност судија у утврђивању казни, које нису никада прописане тим судом“, рекао је Пушица.

Додаје да је том суду „претпоставка била кривица, а да сте ви морали да доказујете своју невиност“.

„Коначан учинак Хашког трибунала по српски народ, по српску државу, по српске државе, рачунајући ту и Републику Српску и Републику Српски Крајину, је катастрофалан. Хашки трибунал није никакво решење проблема, он је део проблема“, рекао је Пушица.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!