Прочитај ми чланак

Пуца СНС тим за Београд: Ана ван Србије, Весић у Владу, Шапић – нигде?

0

Након све чешћих најава да ће Београђани поново на изборе за Скупштину града, поставља се питање шта ће бити с перјаницама напредњака у престоници. Александар Шапић прошао је неславно и по свему судећи завршиће своју ролу као истакнути кандидат СНС за градоначелника, његов конкурент Горан Весић ближи је некој улози у Влади или директорској функцији у једном од јавних предузећа, док се за београдску повереницу Ану Брнабић све чешће помиње ангажман изван земље.

Како је рекао извор из СНС, Шапић није испунио очекивања и сасвим је могуће да не буде градоначелник чак и ако напредњаци буду имали стабилну већину. Њему се, како се наводи, пребацује то што није остварио добар резултат на градским изборима, али и неуспех на Новом Београду, општини на чијем је челу.

“Он није остварио успех какав се очекивао и то га доводи у незгодну позицију. Уз све то, велики део чланства није му био наклоњен од кад је дошао у странку што се видело и током саме кампање”, наводи саговорник нашег портала из СНС.

Све то, према сазнањима, разлог је због чега се Шапић више не разматра као избор број један напредњака за градоначелника и све је извесније да ће остати “само” на позицији председника општине Нови Београд.

Једнако одговорна за крах СНС у престоници је и повереница ове партије у Београду и актуелна премијерка, Ана Брнабић. Према информацијама, за Брнабић постоје две опције.

“Прва је да се посвети странци и да се бави партијским питањима, без било какве функције у извршној власти, а друга је да добије ангжаман у иностранству и да представља Србију у неком од међународних тела. Ово друго је извесније”, објашњава наш саговорник.

Подсетимо, и раније је писано да ће тек у СНС дискутовати о ангажману Брнабић током претходне кампање.

“Међу онима који ће се посебно наћи под лупом је свакако је Градски одбор странке у Београду. Анализираће се због чега је СНС остварила лошији резултат у односу на 2018. годину и шта су резултати поверенице Ане Брнабић – шта је она урадила, осим што је остала упамћена по гафу о ‘Јаркову’”, истакао је наш саговорник, уз напомену да међу напредњацима расте незадовољство због тога што је један од највећих и најзначајнијих одбора поверен “особи која не зна како функционише странка”.

“Она никад није била део неке странке пре СНС и она не зна како се управља организацијом. Њена одговорност је неупитна и сигурни смо да ће председник Вучић бити спреман да саслуша аргументе великог броја људи који су незадовољни њеним радом”, поручио је он.

Иако је током кампање СНС паралено уз Шапића водио своју борбу за градоначелника Београда, Горан Весић извесно неће бити део престоничке власти, ако се буду питали напредњаци.

За њега је, како је речено нашем порталу, реалнија опција да постане део Владе Србије, али ће се о томе дискутовати у наредном периоду кад СНС обави консултације са потенцијалним коалиционим партнерима.

Подсетимо, пре одржавања избора портал Нова је писао о томе да је заменику градоначелника понуђено да преузме водећи улогу у послу око изградње метроа у Београду. Међутим, да би се то остварило предуслов је био да напредњаци победе у главном граду Србије.

Извори дневног листа истакли су да би, у случају да СНС буде стожер и следеће градске власти, пројекат метроа наставио неометано да се спроводи, по већ уцртаним трасама. Како је речено нашем порталу, у том случају би сасвим извесно дошло реструктуирања постојећег ЈКП “Београдски метро и воз” како би на његово чело дошао Горан Весић.