Прочитај ми чланак

Први светски рат почео нападом на Србију, Трећи светски почео нападом на – Југославију

0

svc_3

Међународна научно-друштвена конференција „Велики рат и почетак новог света: актуелно подсећање за човечанство” посвећена обележавању 100-годишњице од почетка Првог светског рата, данас је свој дводневни рад окончала позивом – на мир и повратак традиционалним хришћанским и хуманистичким вредностима.

У дијалогу је учествовало више од 40 говорника, а другог дана заседања је одлучено да због дубине и ширине теме неће бити завршне декларације, већ ће се истраживања наставити, а главне ставове формулисао копредседавајући скупом Владимир Јакуњин – председник руског Фонда Андреја Првозваног, који је један од организатора скупа.

Други дан расправе почео је обраћањем Дмитрија Кошка, председника Асоцијације Француска-Урал који је указао на моћ пропаганде у рату и на то да се данашњи свет помоћу Холивуда и меке силе утерује у мејнстрим, дели на добре и зле, намеће конформизам и унифицираност мишљења.

Тешко је изнети ишта супротно од онога што објављују главни медији, а они објављују исто – било због тога што новинари подлежу претњама или су корумпирани. На свим каналима имате пропаганду – исте изворе, исте институте и говорнике. Шири се лаж, као и током ПСР када су новине писале да једни лешеви смрде више од других или да немачке гранате не могу да убију већ само да озледе…

Савремени свет је на мети PR, односно медија који преносе нешто – не зато што је то истина – већ што им је плаћено да пренесу.

svc_5 

Узевши даље реч, Жан Брикмонт, члан Краљевске академије наука Белгије, објаснио је „просту поруку ПСР” да су нам потребне институције које ће да одрже мир.

„То је била идеја УН. Почело се од тога да свака земља има право на суверенитет и да треба да се ограничи моћ великих сила. Али, не постоји светска полиција – то морају сами грађани у својим државама да обезбеде. Већина планете је одбацила војне интервенције, али су Запад и САД одбацили Повељу УН. Њихове „хуманитарне интервенције” усмртиле су стотине хиљада људи широм планете. Бомбардују да би сменили владе, подстичу мањине на разбијање држава – то су само неки од метода које САД користе.

Брикмонт је истакао да идеологија „хуманитарне интеврвенције” постоји још од колонијализма и да су њени тадашњи резултати били робовласништво, крађа територија и природних ресурса. Такво понашање западних сила мора коначно да се заустави и да се оконча постојање НАТО, закључио је Брикмонт и позвао грађане Запада да се покрену и да „натерају своје медије и политичаре да престану са тим лудилом”.

Нил Кларк, новинар и писац из Велике Британије је истакао да у целом свету букте ратови – Газа, Ирак, Сирија, Украјина и да су те конфликте испровоцирале – САД!

Он је указао да је Трећи светски рат почео и истакао: ПСР је почео нападом на Србију, а Трећи нападом на Југославију. Оно што се десило 1999, био је напад на независну државу која никада није напала ни једну другу, НАТО је прекршио Повељу УН, прешао Рубикон и САД и ЕУ – која је кључна у овом пројекту – зпочеле су рат.

Први корак увек је економски – уводе се санкције. Затим се издашно финансирају опозиционе снаге које ће испровоцирати хуманитарну интервенцију. САД су далее пет милијарди, а ЕУ такође силне милионе – то значи и мој новац – да би у Украјини испровоцирале смену власти.

Увек постоји група терориста или побуњеника који ће бити изговор за интервенцију. Истовремено са дестабилизацијом се лидер проглашава тиранином. Тако је било са Милошевићем – а ја сам лично видео да је у време тиранина Милошевића Зоран Ђинђић – лидер опозиције – био на коњичким тркама и пио шампањац окружен лепим женама. Сада је Путин нови демон и сатана кога треба уништити. Дакле: трећи светски рат траје!

Ипак, има знакова да се удружују људи онда када постоји антикоалиција, а свет се данас стварно дели на оне који се слажу са интервенцијом у Украјини и на оне који хоће да се поштује Повеља УН, истакао је Кларк.

svc_6 

Ксавије Моро, руководилац управе Аналитичког центра Реалполитик, углавном је говорио о немачкој окупацији Украјине након мира у Бресту као покушају да се створи антируска држава са центром у Кијеву. Моро је на крају изнео „веома лични утисак” који је формулисао овако:

„17. јула 1914. немачки МИП је писао амбасади у Лондону да рат против Русије мора да почне јер Русија јача. Данас имамо исту ситуацију: Берлин се плаши да ће се Чешка, Словачка, Мађарска отети империјалистичкој Европи због јаке Русије. Сви ми имамо шансу да учествујемо у томе што ради Русија: да створимо савез који води миру и да се одрекнемо империјализма. Французи су, мислим, спремни и виде Русију као новог лидера у Европи”.

Жан Паоло Казели је указао да је криза 2008. показала да је амерички империјализам нестабилан. То се десило јер је англосаксонски капитализам потучен једним стварним феноменом – присуством финансијске елите у владама (банкари постају министри, на место министара долазе банкари). Финансијско тржиште треба да буде израз рационалности, а уместо тога је постало плен нервозних еуфоричара и нерационалности.

Криза је међутим показала да постоји еквилибријум. Постојао је континуирани дефицит који је указао на успон Кине и Русије.

Повећава се амерички дуг, као што је Клинтонов министар финансија рекао: тај еквилибријум је ужасан за Америку јер америчке финансије зависе од других земаља и то умањује хегемонију америчке валуте у међународној трговини.

Планетарно гледано – опада ширење финансијског капитализма, док се САД труде да га прошире. Русија, Белорусија и Казахстан су пример еквилибријума.

Кина је пример земље која не мора да се бори за свој суверенитет, навео је Казели и истакао да постији један пут за излаз: „Ако се формирају регионалне зоне, свет неће бити американизован и нећемо имати Мекдоналдсе на свакој тачки на свету”.

svc_1 

Протојереј Сергиј Звонарев, секретар Одељења спољних веза РПЦ за послове са далеким земљама истакао је да све трагедије имају последице по људску породицу. У ова два дана смо закључили да је лако почети рат, али да га је тешко довршити. Приступајући размишљању о стратезима бомбардовања Југославије – ако они нису мислили о последицама, онда нису никакви политичари, а ако јесу, онда су ти људи у супротности са сваком представом о људскости.

Када говоримо о помирењу, улога РПЦ крајем 20.века потврђује наш став да је живот највиша људска вредност. Предузимали смо кораке ка успостављању мира, апеловали, Патријарх Алексиј је посећивао Београд, слали смо хуманитарну помоћ. Патријарх се састајао са председником Југославије, са вођама косовских Албанца да би се изашло из ћорсокака.

Одмах по повратку у Москву је чуо да је почело бомбардовање. Патријархова мисија није била довољно успешна.

Али, ни идеолози бомбардовања нису успели у свом науму – у науму да разбију јединство српског народа. Дошло је до консолидовања патриотизма у Србији.

Данас ћемо сви бити на отварању споменика деци која су страдала у бомбардовању 1999, те жртве нису биле узалудне јер је српски народ услед те спољне агресије успео да се ојача и да се обједини, истакао је Звонарев.

Жан Гвидо Фолони, председник Италијанског института за Азију и Средоземно море је говорио о стању у коме је данас ЕУ и истакао да је промена у европском парламенту осветлила појаву националистичких струја које подсећају на оне од пре 100 година, осветлила је непријатељске емоције и нападе на устав ЕУ, а европска будућност је неизвеснија него икада.

Догађаји на Блиском Истоку и у Украјини дестабилизују ЕУ.

Европа покушава да буде наднационална и да добије битку против разних национализама да би опстала и да се окрене Евроазији – да би опстала.

Насрим Хамид, председник и генерални секретар Конгреса за ослобођење жена, Индија, говорила је о улози светских медија у успостављању мира и хармоније.

Била сам у Ираку и Либији, у бомбардованој Југославији, видела високоморални отпор синова и кћери Србије на мостовима. Жене су данас половина света, а патње жена нису ушле у историју. Рат је однео више од 25 милиона живота, а жене и деца су били највеће жртве. Учесници ове конференције треба да обтаре пажњу на те жртве, указала је Насрим.

При крају конференције је представљена књига Мире Радојевић и Љубодрага Димића (шеф Катедре за историју Југославије) „Србија у Великом рату 1914-1918.”.

Александар Животић, Филозофски факултет БУ, истакао је да књига нуди јасан одговор ревизионистичким круговима и на апсолутно научан начин показује достигнућа српске историјске науке.

svc_2 

„Аутори су расветлили мотиве Немачке и Аустроугарске да поведу рат против Србије и пратили место и улогу Србије у савременим односима, њене односе са савезницима са којима није имала формални савезнички уговор – од којих само Русија наступа као чврст савезник, док други поступају у складу са својим интересима. Други правац о коме пишу је сам ток рата – за које идеале се бори Србија, а трећи правац је слика рата који се дешава иза дипломатских линија и линија фронта а то су страдања српског становништва од рати, болести и ратних злочина који су се дешавали од првог до последњег дана рата”.

Јакуњин је ставове изнете на конференцији сумирао овако:

На конференцији смо истакли да смо свесни претњи које воде човечанство новим катастрофама.

Глобалне економске и политичке кризе су резултат свесног пројекта владајуће светске елите.

Узроци криза и њихови корисници остају исти. То је глобална финансијска олигархија која има све финансијске и информационно-пропагандне ресурсе.

Некоме се може учинити да је рат излаз из светског ћорсокака, али победници ће бити само финансијски олигарси.

Свет је у фази нове трке у наоружавању. Као пре 100 година, руше се хуманистички идеали, савремени културни продукт је то да је смрт свакодневна појава.

Вруће тачке су свуда у свету и свака може да детонира. Настају нове државе. Примењују се двострука правила.

Као и пре сто година, револуције провоцирају ратове, а ратови се претварају у револуције.

Операције под лажном заставом су и у прошлости стварале повод за ратове, и данас се манипулише масовном свешћу.

Томе морамо да се одупремо.

Сви процеси у државама света морају да се воде на основу равноправних положаја. Човечанство мора да заштити духовнњ и моралне вредности и природну породицу као савез мушкарца и жене који подижу деци са бригом и љубављу.

Скуп је затворио Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних – који је био и један од три организатора ове значајне међународне конференције.

(Факти)