Прочитај ми чланак

Први пут у парламенту: Кока, Лав Пајкић и Милена Ивановић

0

Скупштина Србије објавила је на свом сајту имена 250 посланика којима су данас потврђени мандати. Међу њима има старих скупштинских ветерана, али и нових лица којима је ово први улазак у републички парламент. У скупштинске клупе сешће новинари, бивши министри, фудбалски тренери, уметници па чак и учесници ријалитија.

На парламентарним изборима које је највећи део опозиције бојкотовао, највише мандата – 188 освојила је листа “Александар Вучић – За нашу децу”, 32 посланика има Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, Српски патриотски савез 11 посланика, а мањинске партије Савез војвођанских Мађара девет, Странка правде и помирења четири и Странка демократске акције Санџака три мандата.

На интернет адреси www.parlament.gov.rs налазе се, поред имена, и године рођења посланика, занимање и место из кога долазе.

Неки од њих су прави ветерани са вишегодишњим скупштинским искуством, а неки ће први пут сести у посланичке клупе.

Међу онима који ће започети посланички стаж и, између осталог, јефтино ручати у скупштинском ресторану су Лав Григорије Пајкић, син Исидоре Бјелице и Небојше Пајкића, иначе аутор и водитељ емисије “Контравизија” на ТВ Пинк, познати виолиниста Јован Колунџија, Милена Поповић, удовица Оливера Ивановића који ће заступати напредњаке.

На листи СНС су бивши министар културе а сада директор Филхармоније Иван Тасовац, као и некадашњи уредник, а сада креативни директор портала Телеграф и у учесник ријалитија Александар Јовановић.

На листи ПУПС-а први пут у Скупштину ће ући Стефан Кркобабић, син лидера те странке Милана Кркобабића, али и Драган Марковић – Маркони, некадашњи заменик директора БИА.

Ватрено крштење на листи социјалиста имаће глумица Јелица Сретеновић, позната Кока из “Бољег живота”, чувени београдски адвокат који је заступао Слободана Милошевића и Јованку Броз – Тома Фила, фудбалски тренер Љупко Петровић који је тријумфовао у Купу европских шампиона са Црвеном звездом 1991, као и Јустина Пупин Кошћал, потомак научника Михајла Пупина.

Што се тиче СПАС-а који у новом скупштинском сазиву има 11 посланика, а међу њима осим лидера странке Александар Шапића, биће и некадашња радикалка Марина Рагуш, као и новинар и бивши уредник Вечерњих новости Радомир Дмитровић.

У скупштинске клупе сешће стари парламентарни “зналци” Милутин Мркоњић, Жарко Обрадовић, Новица Тончев, Маја Гојковић, Владимир Ђукановић, Милован Дрецун, Верољуб Арсић, Александар Чотрић, Драган Шормаз….

Након месец и по дана од избора, нови посланици Скупштине Србије су, уз строге мере безбедности, протест испред парламента и гарду Војске Србије на улазу у Дом Народне скупштине, данас положили заклетву чиме је конституисан нови скупштински сазив.

Формирање скупштинских тела и посланичких клубова очекује се наредних дана, док би тек почетком наредне недеље, 10. или 11. августа требало да буду изабрани председник, потпредседници и генерални секретар парламента.

Званичног кандидата за председника Скупштине Србије нема, али се већ неко време говори да би Мају Гојковић могао да замени досадашњи заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић, који се налази у у најужем избору са досадашњим потпредседником републичког парламента Владимиром Маринковићем.