Прочитај ми чланак

„Први пред суд иде Чеку, па Тачи, Даут Харадинај…“

0

Пред Специјалним судом за злочине ОВК могли би да се појаве и многи актуелни представници косовских институција, сазнаје Срна, а преносе Независне новине.

Под сумњом да је лично починио ратни злочин и да није спречио да ратни злочини буду учињени, на оптуженичкој клупи први би требало да се нађе некадашњи командант Главног штаба терористичке ОВК Агим Чеку.

Уз Чекуа, на списку се налази један од команданата терористичке ОВК Азем Суља.

Према информацијама из полиције, Хашим Тачи би могао да одговара по политичкој линији, али не као директни учесник или извршилац ратних злочина, зато што је постао високи представник терористичке ОВК тек након преговора у Рамбујеу.

Тачијев близак сарадник Џавит Халити могао би да одговара јер је у време чињења злочина био одговоран за везу са крилом терористичке ОВК у Албанији и тамошњим центрима за обуку. Истражитељи су пронашли довољно доказа о одговорности команданта терористичке ОВК задуженог за здравствену заштиту у Главном штабу ОВК Шаипа Мује.

На списку се налази и Ајваз Бериша, актуелни конзул самопроглашеног Косова у Франкфурту. Он је у време сукоба на Косову био командант специјалних јединица терористичке ОВК.

Кадри Весељи, као један од најутицајнијих команданата у бившој ОВК, могао би да одговара уколико Специјални суд претходно утврди одговорност Хашима Тачија. Уместо Рамуша Харадинаја, на оптуженичкој клупи ће се наћи његов брат Даут Харадинај.

Оптужница га терети за иста кривична дјела за која српске власти оптужују његовог брата Рамуша, а реч је о злочинима почињеним у рејону Ђаковице и Дечана, у зони Метохија (Дукађини), у којој су припадници терористичке ОВК били под командом браће Харадинај.

На списку се налазе и Бљерим Кучи и Љах Брахимај, као и бивши командант ОВК за регион Малишева Фатмир Љимај.

Из полиције су навели да се на списку осумњичених налазе имена још десетак високих официра Косовских безбедносних снага, који су познати истражитељима које је предводио Клинт Вилијамсон.

Занимљиво је да на списку осумњичених нема чланова Демократског савеза Косова (ДСК), чији је председник у време сукоба био Ибрахим Ругова. Садашњем председнику ДСК-а Иса Мустафи, посланици су изгласали неповерење и сменили га са функције премијера самопроглашеног Косова.

Према наводима из Косовске полицијске службе, најкасније за месец дана почеће процес привођења осумњичених, а полиција је спремна да у сарадњи са КФОР-ом и Еулексом одговори на могућ дестабилизацију безбедносне ситуације на Космету.