Прочитај ми чланак

Прва трибина државотворне опозиције одржана у Крагујевцу – НЕ капитулацији!

0

Данас је у Крагујевцу одржана прва трибина државотворне опозиције у Крагујевцу под називом „НЕ капитулацији! НЕ француско-немачком ултиматуму“.

Трибина је одржана у препуној Великој сали Скупштине града Крагујевца, а окупљенима су се обратили Бошко Обрадовић – народни посланик и председник Српског покрета Двери, Милица Ђурђевић Стаменковски – народни посланик и председник Српске странке Заветници, Милош Јовановић – народни посланик и председник Новог ДСС, пуковник Љубинко Ђурковић – народни посланик, потпредседник ПОКС и командант одбране Кошара, као и проф. др Душан Пророковић – члан Председништва Покрета за одбрану КиМ и политиколог Александар Павић.

– Намере власти према Косову и Метохији нису чисте. Ни данас неċе никоме да покажу шта пише у чувеном немачко-француском плану. Ова власт је увела тврде границе према Косову, уведене су визе и свакоме из Србије може да се забрани одлазак тамо, чак и патријарху – рекао је политиколог Александар Павић и додао: Све смо дали унапред и сада мољакамо за мале уступке. Власт је распустила све државне установе и полицију на северу Косова и под параваном Бриселског споразума власт у Србији је крива за сваки инцидент који се догодио на Косову од 2013. године!

– Не може нико да отргне Косово и Метохију под било којим изговором, поручио је Павић.

Милош Јовановић из Новог ДСС-а је рекао:

– Ђаво је однео шалу. Спустило се огледало и у њему ће се показати да ли смо народ, велики и славан или група небитних појединаца која ће неславно нестати са историјске сцене. Вучићева Србија је царство манипулације, у којој се само брине о личном политичком рејтингу. Зато нигде у медијима нећете чути о овим скуповима, већ о измишљеним атентатима на Вучића као на Гадафија, рекао је он и најавио следећи скуп у Нишу наредне недеље.

Јовановић је истакао да ће последице бити само на неко време заустављене европске интеграције, али неће бити ни рата ни санкција, а и наш народ је одбацивао много теже ултиматуме од овога и неће подносити оваква понижења и поништавања историје.

Лидер „Двери“ Бошко Обрадовић је рекао на овом скупу:

– Ову власт неће скинути прозападна опозиција, ни они који су за улазак у НАТО, признају косовску независност и геноцид у Сребрници и сменити Александра Вучића. Ко је Вучића овластио да прихвата уопште неки споразум? Вучић није Србија, поручио је Обрадовић и констатовао да је време за суверенистичку власт у којој неће стране банке владати грађанима Србије.

Окупљенима се обратио народни посланик, потпредседник ПОКС-а Душан Ђурковић, пуковник и командант одбране Кошара.

– Не дао Бог да предамо Косово, јер после тога неће бити Срба и Србије, рекао је Ђурковић, наводећи имена Крагујевчана погинулих на Кошарама.

– Нема те силе која је кадра да победи Србију и отме нам Косово и Метохију, истакао је он, додавши да се на Косову не бране само светиња, већ и српски народ, њиве, шуме, реке и природна богатства.

– Не постоји сутра, данас морамо да се боримо! Овде је извор националне слободе јер једино Шумадија никада није издала српство, почела је Милица Ђурђевић Стаменковски поздрављена аплаузима.

– Ми смо свесни коју светињу бранимо и нема тих наслова у државним таблоидима који ċе нас натерати да устукнемо ни милиметар. Упозорили смо Александра Вучића у Народној скупштини да је Ђукановић па када је ударио на светиње, истакла је она.

По њеним речима ако су Вучић, вучићи, вукови и чопори спремни да клекну пред Лајчака и Ескобара, Србија није, закључила је она упитавши шта се нама нуди ако дамо Косово – ништа и то неће, по њој, бити крај косовске кризе.

За њу, довољна је чињеница да је Курти прихватио тај споразум је – колико је он добар за српски народ.

– Не постоји ни једна земља на свету у којој се као у Крагујевцу поклањају најлепши делови града страним инвеститорима. Зашто се тако нешто не понуди нашим људима? Да ли ће ти инвеститори да оду? Где? Кад нигде немају такве услове. Ако требамо да бирамо између Косова и Метохије и Икее и Лидла, ми дилеме немамо, завршила је она позвавши Александра Вучића на отворени ТВ дуел и поновивши да нема размишљања између Устава и ултиматума.

Са овог скупа поручено је да је француско-немачки ултиматум неприхватљив као решење за Косово и Метохију и још једном су позване све државне институције, од председника Републике преко Владе Србије до Народне скупштине, да овај ултиматум одбаце и да се на тај начин покаже државно јединство око наше јужне покрајине. Истакнуто је да је ово тек прва у низу трибина која ће уследити на ову тему, да је државотворни опозициони блок свакога дана све јачи и да му приступа све више организација и појединаца.

Учесници су подсетили да су сви они подржали Светосавски проглас за спас Косова и Метохије који је покренуо Покрет за одбрану КиМ, а који су подржали и бројни српски интелектуалци и јавне личности као што су: академици Данило Баста, Матија Бећковић, Василије Крестић, Славенко Терзић, Милосав Тешић, Коста Чавошки, професори доктори Јасмина Вујић, Милош Ковић, Леон Којен, Слободан Самарџић, Ненад Кецмановић, Слободан Антонић, бивши председник Владе Србије и СР Југославије Војислав Коштуница, филмски редитељ Емир Кустурица, позоришни редитељ Никола Пејаковић Коља, глумац Виктор Савић, новинар и уредник „Квадратуре круга“ Бранко Станковић, свештеник Ненад Илић, аналитичар Ђорђе Вукадиновић, историчар Драгомир Анђелковић… 

На крају трибине је закључено да и сама актуелна власт зна да политику државотворне опозиције према КиМ подржава преко 80% грађана Србије и да су зато све учесталији и бруталнији напади и представника власти и режимских медија према овој групацији. „Међутим, то нас неће спречити и обесхрабрити у даљој борби за очување КиМ у саставу Србије“, јединствено је поручено из Крагујевца.