Прочитај ми чланак

Прозападни медији напали Бошка што је против присилне вакцине, стигао одговор

0

"Ми из Српског покрета Двери нисмо антиваксери већ озбиљни политичари који воде рачуна о здравственој безбедности нације. Да ли је забрањено поставити питање квалитета увозних вакцина", навео је Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери, на текст на нашем порталу "Бошко Обрадовић опет шири антиваксерску пропаганду".

“Не знам на основу чега је непознати аутор овог текста који се сакрио иза бренда ‘Нова’ дошао до закључка да ‘Двери опет шире антиваксерску пропаганду’ и да ‘у јеку јачања антиваксерских и надрилекарских групација, овакве изјаве дају додатни легитимитет опасној пракси која научно непоткрепљене ставове ставља испред јавног здравља’. У мојој јучерашњој изјави поводом доношења измена Закона о заштити становништва од заразних болести стоји управо супротно”, навео је Обрадовић.


Он је рекао да је у његовој изјави јуче наведено да је став покрета Двери о вакцинацији познат: “Ми нисмо против вакцинације јер је то цивилизацијска медицинска тековина која је много помогла човечанству у борби против заразних болести, али делимо скепсу многих грађана Србије према здравственој безбедности нових увозних страних вакцина”.

“Шта може бити спорно у овој изјави и где је овде ‘антиваксерска пропаганда’? Ми из Српског покрета Двери нисмо антиваксери већ озбиљни политичари који воде рачуна о здравственој безбедности нације. Да ли је забрањено поставити питање квалитета увозних вакцина? Како то у демократији неко мисли да нам нешто намеће супротно нашим људским правима и слободама”, навео је Обрадовић.

Он је истакао да свако одговоран према свом здрављу и здрављу своје породице “мора да постави питање квалитета страних вакцина, а држава мора да одговори на то питање и пружи гаранције да је са увозним вакцинама све у реду”.

“И онда нема никаквих проблема са вакцинацијом за оне који желе да се вакцинишу, док је обавезна, наметнута вакцинација и кажњавање грађана који неће да се вакцинишу апсолутно неприхватљиво јер задире у домен наших Уставом загарантованих права да сами одлучујемо о своме здрављу. Можда ми нисмо у праву, али шта је спорно да се о свему овоме отвори јавна расправа и да најпре чујемо медицинске и правне стручњаке па тек онда политичаре и медије? Да ли је нормално да нам неко намеће овакве ствари од дугорочног утицаја на здравље становништва без икакве јавне расправе”, рекао је председник Двери.

Он је додао да смо некада примали домаће вакцине и био је већи степен поверења у државу, а да се у међувремену производи нека нова генерација вакцина и календар вакцинације деце је све већи, те “да више не може ни да се испрати шта им се све даје”.

“Све то је постало посебно проблематично са новом заразном болешћу и трком великих страних мултинационалних компанија у производњи нове вакцине за коју не можемо знати колико је исправна с обзиром да је произведена у тако кратком року, па сви можемо постати жртве експеримента уживо на људима. Ако имамо у виду ко је на власти у Србији и колико лажи и манипулација свих врста смо доживели у време ове здравствене кризе – како се онда може веровати властима у случају вакцинације? Ко данас уопште може да верује једном Златибору Лончару као министру здравља”, рекао је Обрадовић.

Он је додао да је нови закон споран зато што даје овлашћења министру здравља да посебном уредбом прописује ванредну обавезну вакцинацију и зато што се грађани кажњавају од 50.000 до 150.000 динара ако не желе да приме обавезну вакцину, што је недопустиво.

“Овим изменама се дају много већа овлашћења комуналним инспекторима и милицајцима да кажњавају грађане, а повећавају се законске могућности за затварање грађана у изолацију и карантин, што све може бити предмет огромних злоупотреба. Такође, новим изменама министар здравља добија огромна нова овлашћења: да забрањује јавна окупљања и путовања, ограничава кретање становништва, забрањује или ограничава промет појединих врста роба и услуга, што никако не може бити у његовој надлежности. Све ово може да води у један веома опасан сценарио тоталитарног надзора и контроле над становништвом, као и свих видова злоупотреба власти и кршења људских права под велом борбе против заразе, посебно имајући у виду да ми живимо под једним апсолутно недемократским режимом”, рекао је Обрадовић.

Он је на крају навео да је веома важно што је портал Нова.рс отворио ову тему, што поштује новинарски кодекс и дозвољава другачије мишљење и полемику “за разлику од режимских медија, а то је управо пут да кроз јавну расправу пронађемо интерес општег добра и на најбољи могући начин заштитимо јавно здравље”.