Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА СЕ УЈЕДИЊУЈЕ? Сарадњу са ДС очекују и Ђилас и Јанковић

0

Јанковић је од ДС иначе добио подршку приликом избора за председника Србије, али је сарадња раскинута прошле године због тога што је ДС изашао са изменама Устава Србије које се тичу правосуђа, а што је у ПСГ оцењено као сарадња са Александром Вучићем.

Новоизабраном председнику Демократске странке, Зорану Лутовцу, честитку на избору и позив на сарадњу упутили су бивши председник ДС-а и покретач „Савеза за Србију“, Драган Ђилас, и председник Покрета слободних грађана, Саша Јанковић.

– Честитам Зорану Лутовцу и Демократрској странци! Чекамо вас у Савезу за Србију – навео је Ђилас на свом Твитер налогу по објављивању изборних резултата у ДС-у.

Такође на твитеру уз честитку Лутовцу, Саша Јанковић је изразио и наду да ће сарађивати.

– Честитам избор Зорану Лутовцу за председника демократа. У најбољем интересу грађана, надам се, Зоране, нашој доброј сарадњи у победи над диктатуром и успостављању слободне и правичне, уређене, социјално одговорне, отворене, просвећене, модерне европске државе Србије. Са срећом – написао је Јанковић.

Покрет Саше Јанковића иначе је одбио да буде део Савеза за Србију. Председништво ПСГ је једногласно средином априла закључило да ;предлог није прихватљив „јер се бави формом и поделом функција, уместо изградњом јасне политичке визије око које би се окупиле демократске снаге“.Они су тада ипак навели, што је Јанковић више пута поновио, да Покрет остаје отворен за заједничке активности које су у интересу људи и које воде не само смени власти, већ и суштинским променама.

Јанковић је од ДС иначе добио подршку приликом избора за председника Србије, али је сарадња раскинута прошле године због тога што је ДС изашао са изменама Устава Србије које се тичу правосуђа, а што је у ПСГ оцењено као сарадња са Александром Вучићем.Честитку Лутовцу путем друштвене мреже твитер упутио је и лидер Левице Србије и бивши функционер ДС Борко Стефановић и пожелео му „пуно успеха у, како ствари стоје, заједничком раду“.

– Мислим да је веома добра вест и то што су сви Лутовчеви кандидати за потпредседнике ДС изабрани. То је свакакако ствар ДС, али знатно олакшава будућу опозициону сарадњу“, навео је Стефановић, чији је покрет у Савезу за Србију.

Лутовац: Опозиција мора да пронађе најмањи заједнички садржалац

Новоизабрани председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да је главни задатак новог руководства да врати поверење грађана у ДС.

Он је о томе говорио за Прву телевизију.

“Први корак је већ урађен, изабрани су људи по критеријумима успешности. Направљен је спој младости и искуства, знања и оперативности. То су људи који нису били експонирани у првим редовима извршне власти ДС. То су људи који по свему заслужују да добију шансу да предводе ДС“, навео је Лутовац.

Додао је и да следе и други кораци.

“Ради се на томе да трому организацију претворимо у ефикасну организацију која зна да реагује на прави начин. Морамо да вратимо поверење грађана у програмском и идеолошком смислу, да се обратимо нашој циљној групи, радницима у привреди, култури, просвети, маргиналним групама. То су све наше циљне групе, изгубили смо њихово поверење јер нас није било када је било потребно, нисмо знали да комуницирамо са њима“, додао је.

Према његовим речима, важно је оно што се чини, а не оно у шта се куне.

“То је суштина промене коју морамо да радимо, да на делу покажемо какво друштво желимо и какву Србију желимо да градимо. Променама у организацији ћемо покушати да она постане ефикасна организација која ће се заснивати на активизму, а не на масовности. Активисти су ти који ће са људима из ресорних одбора повезати знање и оперативност и давати алтернативу на све погрешно у Србији“, рекао је Лутовац.

Истакао је и да су гласине о повезивању са другим опозиционим партијама приче о савезу, а не о уједињавању.

“Неопходно је наћи најмањи заједнички садржилац, да се договоримо око неспорног за све странке, без обзира на идеолошке разлике, да се определимо да се изборимо за неке ствари које нисмо успели када смо имали шансу. Другу не смемо да пропустимо. Грађани су нам послали поруку да морамо да нађемо заједнички језик око њима битних ствари, то они очекују и то није ствар избора, већ нужности, а одговорне и аутентичне опозиционе странке морају да се понашају у складу са тим“, додао је Лутовац.

Према његовим речима, могућ је договор са свима који су аутентични опозиционари, уз напомену да “већ сутра“ очекује да се крене у озбиљне разговоре.