Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА СЕ УЈЕДИЊУЈЕ: Ко ће све у Ђиласов Савез за Србију?

0

Кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас не одустаје од покушаја да формира опозициолни савез. После млаког дочека првог предлога који је упутио Саши Јанковићу и Вуку Јеремићу, Ђилас је саставио нови, у који је Н1 имао увид.

Савез за Србију, како би се звао нови опозициони блок, замишљен је као алтернатива Српској напредној странци. Отворен је за странке, покрете, организације и синдикате, који су, како се наводи, истинска опозиција. Да ли ће предлог о Савезу бити и прихваћен?

Редовни локални, ванредни парламентарни или председнички избори 2022 – гласате за СНС или за Савез за Србију. Тако ће бити само ако Драгану Ђиласу пође за руком да уједини опозицију и привуче апстиненте. То намерава да учини кроз такозвани Савез за Србију.

“Формирање Савеза за Србију представља уједињење свих оних истинских опозиционих организација које својим учешћем у Савезу повећавају шансе за победу и промену не само власти, него и система у Србији. Појединачни развој и раст сваке организације, као и своје најбоље људе, ставити у функцију јачања бренда Савеза под којим би се наступало на изборима, на свим нивоима. Странке задржавају своје органе и структуре, право на сопствени развој, али у кључним сегментима политике наступају синхронизовано и у договору. Циљ је сабрати све опозиционе гласове”, наводи се у предлогу Драгана Ђиласа.

Савез би, према Ђиласовој замисли, имао своје органе. Скупштину, програмски савет, председништво којим би сваког месеца председавао неко други, и једина два за сада позната имена: Ђиласа као менаџера и Љубана Панића на месту генералног секретара или такозваног првог оперативца савеза.

Веће је питање, међутим, с ким ће Ђилас, односно ко ће у тај савез? Левица Србије Борка Стефановића је за. Чекају се одговори Вука Јеремића и Саше Јанковића.

“Апсолутно не видим ниједну препреку да би наши доказани партнери са београдских избора остали ван овог савеза. Мислим да су нам бирачи и грађани Србије послали јасну поруку – морате се ујединити! Ко остане ван процеса уједињења, политички неће добро проћи. Коме то није јасно, само нека погледа судбину СПО-а или Демократске странке”, истиче Стефановић.

То је, према његовој оцени, врло јасна порука да “у ситуацији потпуне медијске контроле и једнога уторитарног режима у Србији странке које мисле да ће сада волшебно успети да истакну своје програмске или идеолошке специфичности живе у великој заблуди”.

Они с позивницама – још се не изјашњавају. Странка Вука Јеремића разматраће Ђиласов предлог на Председништву, док ће се Саша Јанковић огласити тек након разговора „очи у очи“. Неки су предлози, тврди лидер ПСГ-а, прерано доспели у медије, где их, каже, неће коментарисати.

Јанковић подсећа и да у политичком манифесту ПСГ-а стоји да је циљ те организације боља Србија и да до циља желиео да дођу сарадњом с другим демократским опозиционим организацијама.

Круг организација које имају стратешку сарадњу треба ширити што пре, на демократским основама, поручује Јанковић.

Осим за коалиционе партнере, Ђиласове позивнице за остатак демократске опозиције, за сада, нема. “Не можете ви непозвани долазити било где јер је то крајња непристојност и није грађанско понашање”, каже председник СДС-а Борис Тадић.

Ипак саму идеју о савезу поздравља, јер се, каже, залаже за исту, и осим у имену, не види разлику између сопственог и предлога бившег градоначелника о савезу.

Тадић подсећа да је сличне структуре био и ДОС и да је био добар одговор тадашњем диктаторском режиму.

“Поново је дошло време да објединимо сваки демократски потенцијал у овој земљи. Оно што није добро, ако сам ја добро разумео, да је Ђилас упутио тај предлог само Јанковићу и Јеремићу, својим коалиционим партнерима јер ту имамо понављање грешке из претходних председничких и градских избора. Ако се намећу решења и ако се предлаже да се обједини опозиција око једног човека или једне групације, тог тренутка се боримо за боље место на Титанику, а не за борбу против Вучића”, сматра некадашњи председник Србије.

Деветнаест одсто на изборима је добар, али не довољан резултат, оцењује Тадић. За политички преокрет потребна је, каже, критична маса које, без четвртине бирачког тела нема.