Прочитај ми чланак

ПРОВАЉЕН? Партија у којој је Јово Бакић одложила оснивање

0

Нова левичарска партија, у чијем оснивању учествује и социолог Јово Бакић, зваће се највероватније Радничка партија и њен оснивачки скуп треба очекивати крајем јануара следеће године, сазнаје Данас.

Раније се спекулисало да ће до формирања Радничке партије доћи у недељу, 22. децембра, на некадашњи Дан Југословенске народне армије (тог датума је Прва пролетерска бригада у Другом светском рату имала своју прву битку) међутим из техничких разлога оснивачки скуп је померен за око месец дана.

Подсећања ради, недавно је објављено да ће у Србији бити основана нова левичарска партија демократско социјалистичке оријентације. Као један од њених оснивача слови и Јово Бакић, који је на ту тему у јавности причао у више наврата.

Нова левичарска партија би требало да настане уједињењем Социјалдемократске уније, Левог самита Србије и организације ДиЕМ 25 која окупља присталице Јаниса Варуфакиса у нашој земљи. Одабрано је десетак предлога имена нове партије и понуђено будућем чланству на разматрање а према информацијама до којих је дошао Данас највећи број присталица је наклоњен опцији да назив буде Радничка партија.

Циљ је попуњавање простора између социјалдемократских партија и класичне комунистичке левице, који је у Србији упражњен фактички још од успостављања вишепартијског система 1990. године. Тренд, формирања партија демократског социјализма је одавно присутан у Европи а у Србији се са тим процесом увелико касни.

Истини за вољу, идеја о формирању једне такве партије постоји већ дуги низ година, али њена конкретизација је почела тек од скоро.

Једна од најуспешнијих партија социјалистичко демократске оријентације у Европи је Левица Немачке. Настала је уједињењем Партије демократског социјализма, реформисане политичке организације бивших источнонемачких комуниста и левог крила Социјалдемократске партије Немачке. Сириза у Грчкој је све донедавно била владајућа партија у тој земљи.

Партија под називом Левица у Словенији има девет посланичких места у парламенту, Радничка фронта у Хрватској има своју кандидаткињу на председничким изборима, Катарину Пеовић, а македонска Левица иако ванпарламентарна и те како је присутна у политичком животу земље. Већина ових партија се залаже за развијање механизма такозване директне демократије у политичкој и економској сфери, што их разликује од социјалдемократа али и од комуниста.

Очекује се да би Социјалдемократска унија требало да одржи седницу свог Главног одбора након прославе Нове године. На тој седници би требало да се донесе одлука о уједињењу са ЛСС (Левим самитом Србије) и ДиЕМ 25 у Радничку партију.

Формално, с обзиром да СДУ има статус политичке партије код надлежних органа неће бити регистрована нова партија већ ће СДУ променити име у Радничка партија, чиме ће се избећи потреба за новим прикупљањем потписа за регистрацију нове странке. С друге стране, то ће заиста бити уједињење три организације које у овом тренутку остварују веома блиску сарадњу.

Један од видова сарадње њих али и других левичара је Здружена акција „Кров над главом“ која се бори против избацивања породица из домова због дуговања банкама.

Судећи према натписима на друштвеним мрежама мали проблем за стварање Радничке партије може да буде противљење једне групације у СДУ да се промени име у неко друго а њени представници тврде да имају већину у оквиру странке те да ће одбити такав предлог. Каква је заиста ситуација када је у питању однос снага унутар СДУ по свему судећи знаће се крајем наредног месеца.