Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ У БЕОГРАДУ Две шетње се удружиле у једну, заједно иду до РТС-а

0

Бојкот предстојећих избора - главна је порука и вечерашњег протеста који се више од годину дана одржава у српској престоници.

Учесници су се, као и сваке суботе, окупили на платоу код Филозофског факултета, одакле су почели шетњу централним градским улицама до РТС-а.

Током ње, колона се придружила протесту Академске заједнице који се одржава на Тргу Николе Пашића, одакле ће се сви заједно упутили ка згради јавног сервиса у Таковској улици.

Организацију протеста који је некада носио назив „1 од 5 милиона“ пре нешто више од месец дана преузео је „Грађански отпор“.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра 2018. у Крушевцу, неколико дана пошто је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду. Дан после напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у том нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана под називом „Стоп крвавим кошуљама“.

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће. На самом почетку, и протест у Београду носио је назив „Стоп крвавим кошуљама“ да би после неколико шетњи главна парола постала „1 од 5 милиона“. Протест су до 1. фебруара организовали студенти и грађани, у међувремену регистровани као Удружење „1 од 5 милиона“. Чланови овог удружења који су у јавности у последњих неколико месеци наступали као организатори повукли су се из даље организације након конференције за штампу на којој су најавили излазак на изборе. Организацију суботњих протеста потом је преузео „Грађански отпор“.