Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ ШИРОМ СРБИЈЕ У Сомбору део народа одбио говорнике из Јанковићевог ПСГ!

0

Вечерас се шетало у Куршумлији, Зрењанину, Тополи, Сомбору, Косовској Митровици...

У Сомбору је одржан осми протест „Један од пет милиона“, коме је присуствовало неколико стотина грађана. Ово је други пут да се шетало четвртком, а дошло је и до раскола међу организаторима и део национално оријентисаних се успротивио позиву Аиди Ћоровић (бившој чланици председништва ПСГ Саше Јанковића) да говори на протесту, јер се не слажу с њеним ставовима.

На скупу вечерас су говорили новинар Срђан Шкоро (уз Аиду Ћоровић такође је био члан председништва ПСГ) и глумац Бранислав Лечић (бивши члан ДС и министар културе), који су поручили да је Вучић крив због поделе међу грађанима, пошто, кажу, многи имају страх да слободно мисле и после скоро три деценије боримо се за исте ствари.

Студенткиња Марија Ћелић изнела је локалне захтеве да новац из градског буџета не одлази за листове Информер, Српски телеграф и Ало, да им буде забрањено да учествују на конкурсу због кршења Кодекса, затим да се не издваја новац за локалне портале који, наводи, служе за промоцију актуелне власти.

На крају протеста је поручено да ће следећа шетња бити одржана у четвртак и да ће то бити дан за протесте у Сомбору.

Чедомир Антић у Зрењанину

У Зрењанину је одржан шести протест „Један од пет милиона“, а грађанима окупљеним у центру града обратили су историчар Чедомир Антић (високо позиционирани члан у Динкићевом Г17+) , студенткиња медицине Сања Надлачки и председник Војног синдиката Србије Новица Антић. Наводећи да је народ Србије устао зарад истине, Чедомир Антић је оценио да је опозиција данас јача него икад, јер је, како је рекао, народ постао опозиција.

„Низ афера везује се за председника Србије, за министре, од изградње аутопута, лажних диплома и доктората, обећаних плата од 500 евра до напада на новинаре и судове. Хоћемо ли да трпимо то, хоћемо ли да наша деца живе у свету у коме постоје само сећања на афере, хоћемо ли да живимо под влашћу оних који су ходајуће афере“, упитао је Антић.

Студенткиња Медицинског факултета у Новом Саду Сања Надлачки казала је да је у недоумици да ли да додатно учи немачки или да остане у својој земљи и „мота каблове за 200 евра“. Наводећи да стручњаци одлазе из Србије, а да дипломирани правници раде молерај, она је рекла да је сав њен капитал знање „које Немачка више цени“ и упитала зашто се у Србији више цене лажне дипломе.

„Млади људи желе нормалну државу у којој ће моћи да раде, оснивају породице, путују“, казала је Сања Надлачки.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић оценио је да су грађани „почели да дижу глас против власти која највише мрзи свој народ“.

„Када сам био у основној и средњој школи био је рат, када сам завршавао војну школу био је рат и сада нам опет прете ратом, исти људи који су 30 година на власти. Имам дужност да моја и ваша деца не живе као ми“, рекао је Антић.

Оценио је и да „ниједна власт до сада није толико унизила свој народ, али ни ујединила народ као ова“ и додао да ће се грађани ујединити како би им деца живела у срећној будућности.

„Покушали су да посвађају и војску и полицију и народ. То им није успело, али оно што са сигурношћу могу да кажем је да данас нико не може да употреби ни војску, а ни полицију против народа, оне су народне, а не њихове“, рекао је председник Војног синдиката Србије.

На скупу је прочитано и писмо радника Поште Србије, који у Зрењанину сваког четвртка учествују у протесној шетњи носећи транспарент „Пошта Србије = социјални случај“. Они су у писму навели да више не желе да ћуте, да им је доста лажних обећања и лажне наде да ће им сутра бити боље, додајући да радници који су ангажовани на привременим и повременим пословима зарађују између 15.000 и 18.000 динара, а да стални радници попут поштара или шалтерских радника, имају примања од 32.000 до 36.000 динара.

Након обраћања, учесници протеста прошетали су улицама Зрењанина.

Трећи протест у Косовској Митровици

Окупљенима се обратио Марко Јакшић, иницијатор протеста #1од5милиона и бивши одборник СДП у скупштини Општине Северна Митровица. Јакшић је коментарисао „немилу сцену“ са почетка протеста у којој је учествовао симпатизер СДП А.С. Јакшић је изразио наду да ће директор Студентског центра Приштина, Јово Поповић, након „вечерашњег акта“ вратити А.С. на посао.

„Вечерас је један од учесника претходних протеста, видно незадовољан отказом који је добио нашао за сходно да своје незадовољство усмери према оним људима са којима је шетао. Ја верујем да га сви разумемо, јер је тешко кад си родитељ двоје малолетне деце и останеш без основних прихода. Оно што су организатори протеста раније урадили је било да њему обезбеде адвокате и он има адвоката из Београда који ће га заступати. Ја се искрено надам да је ово што је вечерас урадио довољан акт да њега Јово Поповић врати на посао,“ поручио је Марко Јакшић.

Додао је да је „битно да су неки нови људи ту са нама“ као и да „заједно покажемо незадовољство“ свиме што се дешава у Косовској Митровици. Осврнуо се и на прве локалне изборе расписане по косовским законима, а на основу Бриселског споразума потписаног априла 2013. Те изборе је означио као смрт демократије.

„2013. године, са изборима у новембру, овде је убијена демократија, 2014. убијен је Димитрије Јанићијевић, прошле године убијен је Оливер Ивановић…са тим убиствима убијају и слободну мисао овде, међутим нису успели у томе. Ви људи сте доказ да слобода и даље живи у овом граду“.

Као и до сада, Јакшић је за одговорне за безбедност учесника протеста и њихов радни статус позвао председника означио председника Вучића и директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића.

„Поручујем им да престану са тиме. Глупо је и непотребно слати Србе на Србе. Нас нема толико да би се ми тукли зато што се разликујемо“.

Јакшић: Турци нису могли,  Вучић је поделио Колашин!

Са друге стране, коментаришући стање у земљи, каже да није сигуран да народ „има снаге“ како би нешто променио.

Каже и да се често могу чути обећања, првенствено политичара, „да ће нам бити боље“, док се, како каже, народ пита „а када ће нам бити боље“, па цитирајући покојног патријарха Павла, уједно и даје одговор, „биће нам боље када будемо бољи људи“.

 

Колона се зауставила пред некадашњим а сада запаљеним просторијама Отаџбине. Некадашњи високи функционер ДСС, сада активиста Отаџбине, други Марко Јакшић, подсетио је на паљење ових просторија, рекавши да је то учињено „у стилу и рукопису председника Вучића“, критикујући Косовску полицију за објашњење да су у питању биле неисправне инсталације и објашњавајући да су претходно оне управо сређиване.

Чула се бука ломљава, истрага је и даље у току“, подсетио је на фебруар 2017.

„Али овде нисмо због тога, већ да кажемо праву истину око политике Александра Вучића“, казао је Јакшић, који је у скоро целом говору критиковао политику Александра Вучића.

Изнео је информацију, како тврди, из европских медија о наводном споразуму од 14 тачака на 17 страна, издвајајући наводни податак да Митровица треба да буде дистрикт, како не би била део „ни севера ни југа“. Такође, тврди да према овом споразуму договорено је да део Газивода – Брњак, Резала и Чечево иду општини Исток, а остали део Србији.

„Оно што Турци током средњег века нису могли да одреде Колашину кроз разграничење Александар Вучић га је поделио на српски и шиптарски део“, каже овај некадашњи најзначајнији лидер Срба са Севера.

Разграничење Александар Вучић га је поделио на српски и шиптарски део“, каже овај некадашњи најзначајнији лидер Срба са Севера.

Тврди и да градоначелник Јужне Митровице наводно има намеру да три села са абанским становништвом на Северу Косова према општини Лепосавић – Кошутово, Церањска река и Шаљска Бистрица, иако са малим бројем становника, има намеру да припоји Јужној Митровици, како би Албанци, како објашњава, имали излаз на обалу Ибра услед стратешких разлога на путевима северног Косова.

Оно што треба и мора да питамо председника Србије, ко му је дозволио да цепа и да дели Косово Ко му је дао за право да цепа карту?“ – Јакшић пита.

Подсетио је на гробове предака из Првог светског рата, помињући да нико нема право због жртава да дели Косово.

„Председник још каже да ниједан метар на Косову и Метохији није наш. Ако није наш, што рече Матија Бећковић, зашто траже да им га дамо?! Они само чекају да он потпише и преда, па да направе велику Албанију а у таквој великој Албанији за Србе једноставно нема места“.

Јакшић каже да је разговарао са појединим Србима који су се пре неколико дана видели са председником Србије и да им је поставио питање:

„Јесте га питали да ли ће ваше село, ваше место кроз разграничење да буде део државе Србије?“

Подсетио је на „параметре“ Савеза за Србију: Решење статуса мора да буде у складу са резолуцијом 1244, решење мора да буде у складу са Уставом Србије.

„Ми који смо се скупили смо уставобранитељи. Ми бранимо Устав Републике Србије на жалост од председника Србије“, нагласио је Јакшић.

Јакшић је подсетио на укидање српских институција током бриселског процеса, оптужујући Вучића да је то он учинио својом политиком и тврдећи да нису истинита његова упозорења о напуштању косовских институција и року од 45 дана.

„Да се не лажемо председниче, никад ти нећеш њима да кажеш да изађу из институција“.

Подсетио је и на оптужбе које СНС и Александар Вучић износи на рачун бивше власти о томе да су они поставили границу на Јарињу, објашњавајући да то није тачно.

На самом почетку протестне шетње учесници су узвикивали „Вучићу педеру“ и „Косово је Србија“, носећи заставе Србије али и транспарент „Вучићу стићи ће те Лазарева клетва“.

Колона се креће ка главном мосту у Косовској Митровици, а учесници носе и свеће које ће касније запалити на месту где је убијен Ивановић.

Ристић: Не верује ти нико Александре Вучићу

„Придружили смо се како би подржали ове момке који су заиста храбри, то показује и ова вечерашња шетња када није много људи или више људи дошло“, за КоССев каже народни посланик Славиша Ристић.

 

Скренуо је пажњу, како каже, да ће сви „режимски медији“ о вечерашњем протесту известити да је изашао мали број људи, а да је на протесту раније данас, у организацији Српске листе, било „на хиљаду људи“. А истина је, како тврди:

„На данашњем митингу Александра Вучића и свим митинзима долазе људи који, дубоко верујем у то, верују у ову нашу причу, а тамо долазе под претњом губитка посла, претњом добијања отказа. Док се људима који су вечерас дошли прети не само губитком посла, већ и бацањем бомби и угрожавањем њихових живота и живота њихових породица“.

Председника Србије поручио је: „Дозволи Александре Вучићу да они људи које силом доводиш на своје представе где их лажеш и обмањујеш да ћеш сачувати Косово и Метохију у састав Србије, да ћеш сачувати Север Косова, дозволи им да чују другу страну, зашто им браниш да мимо свог радног времена дођу и чују друго мишљење и другу реч него инсистираш само на томе да слушају твоје лажи. Не верује ти нико Александре Вучићу и не можеш пласирањем бројки самих – колико ко људи има на својим протестима да докажеш истину јер истина није оно што ти говориш“.

Вечерашњи протест обезбеђивало је више полицијских патрола, а пратило више медијских екипа. Других инцидената није било.

Претходно је у току дана одржан још један протест – против “антицивилизацијских такси, политичког прогона, монтираних потерница, покушаја отимања Трепче и гушења права Срба на КиМ”, како су саоштили студент проректор и одборник Српске листе у општини Северна Митровица, Немања Бишевац и директор КБЦ Косовска Митровица, Милан Ивановић. Протест на ком је говорио и потпредседник Српске листе Игор Симић обележила је подршка председнику Србије и тешке речи на рачун српске опозиције.