Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ: „За град без фантома на власти“, откривени „споменици“ Весићу и Малом

0

Протест је почео вечерас нешто после 18 часова испред зграде Геозавода у Београду, поводом трогодишњице рушења објеката у кварту Савамала. Након протестне шетње до Скупштине града Београда откривен "споменик" заменику градоначелника Београда Горану Весићу и министру финансија Синиши Малом, бившем градоначелнику.

На протесту који је почео у Херцеговачкој улици, испред Геозавода, председник Иницијативе Не давимо Београд Радомир Лазовић рекао је да су Весић и Мали „на врху пирамиде зла“ и „врсни визионари деструкције“, који за своја недела према граду још нису одговарали.

Лазовић је нагласио да ће споменицима „њихова имена заувек остати уклесана у историји Београда као опомена како се никад више не би поновила поновила ситуација да Београдом владају фантоми“.

Он је казао да је ситуација у Београду „мрачна“, али да уједињени и солидарни грађани могу да је поправе.

„Београдска гондола, музичка фонтана, Београд на води, виртуелни метро, сеча дрвећа, нелегална градња, исељавање људи, колапс саобраћаја, новогодишња расвета, отимачина, бахатост, безобзирност, мржња, то је данас слика нашег града“, оценио је он.

Са камиона на којем је транспарент „Солидарност“ пушта се музика, а окупљени носе транспаренте „Један од пет милиона“, „Не давимо Београд“, „Чији град?“, „Београд је наша заједничка кућа и двориште“, „Док сви нису слободни – нико није слободан“, „Нећемо само промену већ промену система“, „Пешаци нису маратонци“…

Носе и заставу на којој је жута патка, један од симбола организатора протеста Инцијативе Не да(ви)мо Београд, али и карикатуре Душана Петричића на којој је представио рушење у Савамали.

У протесту поред грађана учествују и лидери Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Балша Божовић, Вук Јеремић, чланови Покрета уједињених фантома, као и представници Инцијативе Не да(ви)мо Београд који су и организатори.

У ноћи између 24. и 25. априла 2016. године, по окончању парламентарних избора, неколико особа маскираних фантомкама порушило је више објеката у Херцеговачкој улици. Они су грађанима одузимали телефоне и малтретирали их. Грађани су позивали полицију, али нико није реаговао.

Из извештаја тадашњег заштитника градјана Саше Јанковића произлази да је „из врха“ полиције службеницима наређено да тако поступе, а начелник Комуналне полиције Никола Ристић је у разговору с омбудсманом тврдио да грађани нису позивали ту службу, иако се показало супротно.

Шеф смене у полицији у време ноћног рушења у Савамали Горан Стаменковић осудјен је условно на пет месеци затвора због оптужби за несавестан рад. Он је у мају 2018. године потписао споразум о признању кривице са Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Тадашњи премијер Александар Вучић изјавио је поводом догађаја у Савамали да су ноћно рушење извели „комплетни идиоти“, а потом да је за рушење одговорна градска власт. Све време је инсистирао да су порушени објекти били нелегални.

Објекти у Савамали налазили су се на делу земљишта до којег треба да се простире урбанистички пројекат „Београд на води“.