Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ вечерас у 19 часова испред споменика Цару Николају II; Ово су захтеви

0

Вечерас ће се у Београду одржати народни протест поводом гласања делегације Србије против Русије у Уједињеним нацијама.

На скупу ће говорити проф. др Дејан Мировић и новинар Миодраг Зарковић.

Скуп ће се одржати испред споменика Цару Николају II, са почетком у 19 часова.

Проф. др Дејан Мировић: Пет захтева председнику државе Александру Вучићу у вези са међународном политиком Србије и односом према Русији

1. У складу са основним циљем Републике Србије — спречавање независности такозваног Косова, чему је последња брана руски вето у СБ УН и Резолуција 1244 — захтевамо моментални престанак свих поступака српских власти усмерених против Руске Федерације у међународним организацијама.

2. У складу са Нирнбершким принципима и процесом денацификације захтевамо од председника Србије да прекине са прављењем лажне симетрије између РФ и украјинског режима који је нацистичког злочинца и идеолога Бандеру прогласио за националног хероја.

3. У складу са Уставом Србије и начелом поделе власти захтевамо од Александра Вучића да прекине са праксом нетранспаретних преговора и узурпирања уставних надлежности уз обавезу подношења преговарачке платформе Народној скупштини, када се ради о кризи у Украјини. Сваки поступак против РФ сматраће се као промена неутралне позиције Србије и захтеваће двотрећинску већину у Народној скупштини и одржавање референдума након шестомесечне јавне расправе на деблокираним медијима.

4. У складу са политиком неутралности захтевамо ускраћивање гостопримства саветницима из НАТО у нашим органима власти, укључујући и председниковог саветника ратног злочинца Тони Блера.

5. У складу са основним људским правима на живот и здравље захтевамо хитно покретање истраге о постојању нелегалних америчких биолабораторија у Србији и формирање анкетног одбора у Народној скупштини који ће саслушати све одговорне учеснике, укључујући и председника државе — навео је професор међународног права Дејан Мировић.