ПРОТЕСТ У НС: Ако студенти нису слободни, нико није слободан

0

Испред Правног факултета у Новом Саду одржан је данас протест због напада на тројицу студената Новосадског универзитета које су дивљачки са металним шипкама и боксерима претукли за сада непознати нападачи.

Међу окупљенима били су професори Универзитета у Новом Саду, али и представници опозиције – Зоран Лутовац, лидер Демократске странке, Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде, Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет, као и чланови савета протеста “Један од пет милиона” у Новом Саду. Студенти су узвикивали: “Нико без дома”, “Кров над главом одмах”…


У петак 7. маја претучени су активисти организације „Кров над главом“ студенти Правног факултета Марко Ђелевић и Михајло Николић, док је у суботу увече, 8. јуна, у кампусу НУ после протестне шетње претучен је студент Дејан Багарић, један од организатора протеста „1 од 5 милиона“.

Сва тројица студената са крвавим главама и бројним повредама пребачени су у Ургентни центар КЦВ, где им је указана лекарска помоћ. Багарић је током две ноћи задржан на Клиници за неурохирургију КЦВ.

Верује се да су нападачи на Ђелевића и Николића припадници организације Српска десница, која је интегрални део градске власти у Новом Саду, док још увек нема информација о томе ко је напао Дејана Багарића.

Због тих напада професори Филозофског факултета покренули су петицију којој су се придружили и други професори Новосадског универзитета у којој се захтева од надлежних да утврде ко су нападачи, ко им је налогодавац и са каквим мотивом су насрнули на студенте. Потписници петиције поручују да ако студенти нису слободни, онда нико није слободан и насиље мора да се заустави.

На конференцији за новинаре у Градском одбору Демократске странке Багарић је прекјуче рекао да се не сећа ничега у вези са нападом.

– Нисам видео лица нападача, нити да ли је био један или више њих. У 21.55 сам се освестио и позвао хитну помоћ – испричао је он.

Нагласио да ће наставити са ангажманом у протесту, Демократској странци и Удружењу „Кров над главом“, које спречава извршиоце да спроведу насилно исељење станара.

Нападе на студенте НУ најоштрије су осудиле су у саопштењима опозиционе странке.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић осудио је напад на студента Дејана Багарића и изјавио да полиција има неке индиције и трагове који указују на могуће извршиоце, али до сада није саопштено ништа конкретније од тога.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!