Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У НОВОМ САДУ због узбуњивача Александра Обрадовића: Немају ниједан доказ

0

У Новом Саду, на Позоришном тргу, одржан је протест у организацији странака у Савезу за Србију, посвећен Александру Обрадовићу, узбуњивачу из Крушика. Протест је завршен потписивањем петиције за ослобађање Обрадовића.

На протесту су говорили адвокат Алекдандра Обрадовића Владимир Гајић, функционер ДС Срђан Миливојевић и иницијатор Нове солидарности и Новог оптимизма Бранислав Грубачки.

Заједничка порука оних који су се обратили окупљенима била је да је Обрадовић херој нашег времена и да он у пракси показује како изгледа грађанска храброст. Додали су да је неопходна солидарност грађана, али да су неопходни и притисци јавности како би се ослободио судског гоњења.

Његов адвокат, Владимир Гајић, је навео да је пре 10-ак дана имао увид у тужилачке списе и казао да је сада сигуран да никаквих доказа против Обрадовића нема.

Он са друге стране, наводи, да су прикупили довољно доказа да прикажу и потврде све тврдње које је Обрадовић износио, наводећи да ће врло брзо поднети кривичну пријаву. Гајић је додао да ће цела Србија онда да види како две повлашћене породице послују у области трговине оружјем, где су, како каже, увели својеврсно јавно-приватно партнерство.

„Србија је, иначе, земља која има изузетно ниске стандарде, можда и најниже стандарде у Европи кад је у питању поштовање окривљених и уопште када су у питању поштовања људских права. Али, овај случај Александра Обрадовића је далеко испод и тих наших скромних и ниских стандарда. Држе човека у поступку, од 18. септембра кад су га ухапсили, без иједног јединог доказа у списима“, навео је, обраћајући се окупљенима, Гајић.

„Немој нас делити, тзи који си нам пребројавао крвна зрнца, и ко је чији, од кога је, који си држао говоре у Хртковцима и писао предговоре Шешељевим књигама. Више не делимо на оне који се крсте или клањању, једина подела коју знамо у Новом Саду и Србији је подела на људе и нељуде. Ја нећу да се стидим зато што сам Србин, а имам пријатеље Хрвата и Мађара . Ја сам дошао да вам кажем – и Срђан и Сергеј и Илија и Алија и Иштван ће имати европску будућност. Али не може нас водити у Европуонај који нас је „водио“ у Европу преко Карлобага, Огулина и Вировитице“, поручио је Срђан Миливојевић.

Вечерашњи протест је завршен неком врстом перформанса који је организовао повереник Народне странке за Војводину Борислав Новаковић.

На крају протеста је позвао окупљене да пођу до Градске куће и оставе налепнице на којима пише „Телепска долина криминал“. Он је тиме, како преноси репортерка Н1, поново подсетио на причу коју више од недељу пушта на свом Твитер профилу – он наиме објављује документа која му, како каже, шаље узбуњивач из Градске куће, а која терете саветника градоначелника Новог Сада, Слободана Милића, да је учествовао у кривичном делу трговина утицајем.

Због тога је, како нам је потврђено из Вишег јавног тужилаштва, крајем септембра поднета анонимна кривична пријава.

Борислав Новаковић поставио је јавно питање градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу – како је могуће да фирма коју је његов саветник Слободан Милић основао 2013. године с оснивачким капиталом од 1000 динара данас гради читаво насеље, Телепску долину, вредно, како тврди – 10 милиона евра.