Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У НОВОМ САДУ: РТС је партијско гласило од 1989. године

0

Бивши новинар Радио-телевизије Србије (РТС) Саша Микић изјавио је вечерас на протесту Савеза за Србију (СЗС) у Новом Саду, да од 1989. године та медијска кућа никада није била државна телевизија нити јавни сервис, већ „само партијско гласило“.

Он је рекао да је РТС увек био представник владајуће партије, а никада државе и да се уређивачка политика мењала онако како су се мењале партије на власти.

„Постоје људи који мењају дресове и како ветар дува тако се понашају. Ипак, има много људи у РТС-у који се не слажу са званичном политиком ове куће. Али сви они су у некој замци. Морају да слушају. Неки то раде потпуно без скрупула и најгоре је што су ти људи обично на врху наше куће“, казао је Микић.

Микић је оценио да је претплата за РТС „порез на будалу“ и додао да је бесмислено то што се претплата за јавни сервис Војводине плаћа преко буџета Србије.

„Зашто ми у Војводини све морамо преко Београда да решавамо? И ако већ морате да плаћате ту телевизију, треба да знате коме дајете паре и да будете сигурни да ће та кућа да ради за вас“, навео је Микић.

На протесту Савеза за Србију говорила је и бивша председница Програмског савета Радио-телевизије Војводине Александра Боснић Ђурић, која је такође критиковала рад јавних медијских кућа.

Демонстранти су након говора на Позоришном тргу, испред Градске куће поставили сто са кутијама са натписом „Кривичне пријаве за Милоша Вучевића“, у које су грађани могли да убаце папир са написаним „кривичним пријавама“ против особа за које сумњају да су умешане у криминално-коруптивне радње.

Како су објаснили, на тај начин су алудирали на кривичну пријаву коју је Вучевић поднео против председника Србије Александра Вучића и његовог брата Андреја, у вези са случајем проналаска плантаже марихуане на пољопривредном добру Јовањица.