Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: „Вучићу лопове, не дамо ти мостове“ (ВИДЕО)

0

Учесници протеста Један од пет милиона позвани су, са скупа у Београду, да 15. новембра дођу у Бор и подрже грађане који се тамо боре против загађења ваздуха.

ФОТО: Србин.инфо

 

„Грађани ће стићи до Савског моста како би послали поруку да неће дозволити да се наруши његово постојање, изглед и историјска вредност“, истакао је организатор у позиву на окупљање.

Како је још наведено, годинама уназад власт нарушава историјске и културне споменике, пласира деморализацију друштва кроз ријалити програме и слепа је на видно нарушавање изгледа града зарад нечије личне добит или зарад новца.

Реконструкција Трга Републике поново „није завршена у року, зграда Железничке станице се ‘распада’, а сада је у плановима заменика градоначелника Београда Горана Весића и Стари савски мост“, побројао је организатор.

ФОТО: Србин.инфо

На почетку скупа под слоганом „против загађења ваздуха и културе“, на платоу код Филозофског факултета, учесница протеста у Бору Ирена Живковић рекла је да у том граду није у току „загађење, већ злочин“, и позвала Београђане да дођу и пруже подршку, истакавши да се одговорни не плаше кривичних пријава већ грађана окупљених на улици.

Она је навела да руководство РТБ-а Бор не дозвољава радницима да се придруже протестима против загађења ваздуха у том граду, и додала да је „уговор о РТБ-у издаја Бора“. Живковић је прецизирала да ће кривичну пријаву учесници протеста поднети против загађивача, градоначелника Бора Александра Миликића и министра Горана Тривана који је, како је казала, „стао у заштиту страног инвеститора, а не грађана“.

Она је рекла да је у Бору забележена неколико десетина, па и стотина већа концентрација штетних материја у ваздуху од дозвољене.

Студент Факултета организационих наука Мома Ковачевић рекао је да декан ФОН-а Милија Сукновић није допустио да се, по предлогу професора, гласа о томе да ли је докторат министра финансија Синише Малог плагијат. Он је декану поручио да тај рад јесте плагијат.

Према његовим речима, протести на улици дају резултате и њихове учеснике не може нико застрашити.

„Бојкотоваћемо циркус који власт назива изборима. Хоћемо бојкот“, нагласио је Ковачевић.

Фото: Србин.инфо

Након обраћања са платоа код Филозофског факултета, кренула је протестна шетња која се зауставила код зграде Владе. Студенткиња Теа Вукадин, из организације протеста, рекла је да је због владе у којој је био председник Србије Александар Вучић Србија бомбардована.

Показујући на оближњу зграду Генералштаба, на којој се виде трагови бомбардовања, она је рекла да се у тим рушевинама види потпис Вучића. Према њеним речима, Мариника Тепић је недавно покренула питање да ли ћемо поново бити бомбардовани због његове владе.

Фото: Србин.инфо

„Да ли ће, Вучићу, због твојих граната, оне падати и код нас“, рекла је Вукадиновић, која је затим запевала песму Дорђа Балашевића „Само да рата не буде“, претходно емитовану са звучника.

Протестна шетња завршена је на Савском мосту, а организатори окупљања поручили су да неће дозволити властима да га сруше.

Студент Миодраг Симовић, један од организатора протеста, рекао је да напредњачка власт покушава да уради оно што ни окупатору није успело и тиме показује да је и она окупаторска“.

Он је подсетио да је 1944. окупатор онемогућен да минира мост, као и да су грађани сачували мостове 1999. године. Према његовим речима, планови власти са тим мостом показују да је она потпуно дилетантска.

„Бојкотоваћемо изборе ове власти, победићемо, Србија се умирити не може“, рекао је Симовић.

Следеће окупљање заказано је за наредну суботу.