Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Србија се претвара у поданичко друштво (ФОТО)

0

У говору на грађанском протесту „Један од пет милиона“ који се у Београду вечерас одржаo по 49. пут, професор Медицинског факултета Владан Чокић је на платоу испред Филозофског факултета рекао да се „Србија претвара у поданичко друштво“.

Један од организатора протеста Миодраг Симовић је позвао грађане да оставе потпис подршке за ослобађање узбуњивача из „Крушика“ Александра Обрадовића. Он је ухапшен 18. септембра на свом радном месту у тој фабрици наменске индустрије у Ваљеву под оптужбом да је „одавао службене тајне“.

Симовић је учеснике протеста подсетио да се данас навршило 30 је година од рушења „Берлинског зида“ који је био поделе и изоловања људи, али, како је рекао, „тај зид није срушен, већ је премештен овде“.

Говорећи о лажним дипломама казао је да „на месту министара имамо плагијаторе Синишу Малог и Небојшу Стефановића“ и додао да и председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић „такође има лажну факултетску диплому“.

С протеста је упућена подршка глумцу и продуценту Драгану Бјелогрлићу поводом недавних напада таблоида на њега и његову породицу.

Грађани су носили транспаренте „100 пензионера за једног таксисту“, „Бојкот Србијо“, „РТС не ради добро за добро грађана Србије“, а на камиону са озвучењем је био транспарент „Слобода за Александра Обрадовића“.

Поворка учесника се, пошто је прошла улицама Васе Чарапића, Краља Милана, Кнеза Милоша, Таковском, Светогорском и Македонском, завршила код места одакле је кренула, испред зграде Ректората Универзитета у Београду.

Окупљенима се обратио Владан Чокић, професор на Медицинском факултету у Београду и представници организатора.

Чокић је рекао да се, с једне стране, у Србији „урушавају академске вредности универзитета“, а с друге, „када академска заједница покушава да то предочи указивањем да је докторат (министра финансија) Синише Малог плагијат, то наилази на отпор власти која се затим чуди што је Универзитет у Београду пао на Шангајској листи“.

„Господо, докторати се не купују! Комплексе треба лечити на неком другом месту, а не на Београдском универзитету“, рекао је Чокић.

Поручио је и: „Господо поглавари Српске православне цркве, ви сте саучесници у овој пошасти која дави Србију“, јер, како је наставио, „Српска православна црква даје ордење једној секти“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!