Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Ево шта је професор поручио Вучићу у вези здравља

0

Учесници протеста „Један од пет милиона“ кренули су нешто пре 18.30 часова у шетњу централним градским улицама а колону предводе студенти који су држали под блокадом зграду Универзитета у Београду.

Протест „1 од 5 милиона“ у Београду одржава се вечерас 51. пут. Учесници су се окупили на платоу код Филозофског факултета, одакле је кренула шетња централним градским улицама до зграде Председништва Србије, а потом назад до Ректората Универзитета у Београду. Окупљенима ће се, како је најављено, осим професора Биљане Стојковић са Биолошког факултета и Слободана Првановића са Института за физику, обратити и „гост изненађења“.

– Слободни грађани, добро вече. Окупили смо се овде да прославимо спас Београдског универзитета. Захваљујући студентима из “1 од 5 милиона” Београдски универзитет је спасен од потпуне пропасти. После пет година отаљавања, спречено је да БУ доживи урушавање у агонији, сраму и полтронству. Хвала студентима што су блокадом и храброшћу успели да спасу Београдски универзитет. Хвала и професору Карапанџи. Ово је велики корак за универзитет, али мали за Србију. Погледајте шта се дешава на Богословском факултету, шта се дешава у тужилаштву, у војсци, на РТС-у… – казао је Првановић, најављен као човек који је пре пет месеци дао оставку у Одбору за професионалну етику БУ, телу које је одлучивало о докторату министра Синише Малог.

„Много тога треба урадити да би дошло до оздрављења Србије. А што се тиче здравља Председника Србије, искрено желим Александру Вучићу добро здравље и дуг живот у нормалној Србији, у Србији која није та Србија коју је он створио, и свакако нема никакве везе са оном Србијомкоју заговарају које какви стручњаци свакога дана на неким телевизијским канализацијама. Нормална Србија је то оно за шта се залажу ови студенти, то је оно што ви желите. Нек да Бог да се остваре ваше жеље”, поручио је на крају професор Првановић окупљенима испред Филозофског факултета у Београду.

Стојковић: Студенти су нам показали шта треба да радимо

Професорка Биљана Стојковић, која је била са студентима у Ректорату у време недавне блокаде, своје обраћање почела је са: “Честитам вам слободан Универзитет”.

– У претходна два дана разрешиле су се две талачке кризе. У петак је ушао наоружан човек у школу и држао децу неколико сати. Друга је трајала знатно дуже, шест година, а талац је био Универзитет. Али у четвртак је и ова криза разрешена. Етички одбор је рекао да је докторат плагијат, а данас многи тврде да се то не би догодило без студентског притиска. Ови студенти показали су шта треба да радимо и како се бране аутономија и част универзитета и академска честитост. Дугујемо им дубок наклон због тога. Подсетили су нас шта је наша улога у друштву. Хоћемо ли слушати шта каже будућност ове земље? Време је да почнемо да мислимо, да се одупремо и побунимо док се не ослободимо талачке кризе – рекла је она.

На челу колоне овај пут нема „шеталице“, а предводе је студенти који су блолирали Ректорат и професори. Студенти Мома Ковачевић и Срђан Марковић навели су током шетње до Улице Кнеза Милоша и назад до Ректорату да се ради о “победничкој шетњи” и позвали на “промену система”. 

Први протест одржан је 8. децембра прошле године и то под називом „Стоп крвавим кошуљама“ због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра. 

 

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!