Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ОПОЗИЦИЈЕ У БЕОГРАДУ Гурање демонстраната и обезбеђења код Председништва

0

Трочлана делегација организатора протеста "Један од пет милиона" оставила је вечерас на улазу зграде Председништва Србије у центру Београда списак захтева које је потребно испунити како би, по њима, избори били фер, и најавила да је 1. септембар рок да се то учини, или ће уследити бојкот избора.

Претходно је делегација пробала да уђе, али је код ограде која окружује Председништво заустављена мимо како је рекао, један од организатора протеста, Срђан Марковић договора са обезбеђењем да ће то бити могуће.

Након тога су учесници протеста пробали да уклоне ограду, али је утрчало бројно обезбеђење у цивилу како би спречило да се то деси тако да је дошло до међусобног гурања.

У напетој атмосфери у којој је дошло до међусобног гурања учесници протеста су заустављени код ограде коју су у знак протеста дрмали и викали „слуге режима“.

Ускоро након тога делегацији протеста дозвољено је да дођу до зграде Председништва и ту оставе документ.

Непосредно пре овога када је протестна колона стигла до зграде Председништва активисти протеста поделили су учесницима тоалет папир који је затим бачен на зграду Председништва.

„Овако ћемо обрисати све твоје лажи и манипуалције Вучићу. Уместо да будеш председник свих грађана ти их делиш“, рекао је један од организатора протеста Срђан Марковић.

На крају вечерашњег протеста он је захвалио свим учесницима на храбрости и позвао грађане без обзира да ли су лева или десна политичка опција да се заједно изборе.

„Нећемо бежати, идемо до краја“, поручио је Марковић поновивши да 1. септембра следи бојкот избора ако се не испуне услови за фер изборе.

Протест „1 од 5 милиона“: Ово што власт ради не личи на државу

У Београду се вечерас одржао 36. протест „1 од 5 милиона“, са кога је поручено да власт треба спречити да отима национална добра, реке, шуме, паркове.

Десимир Стојанов из села Ракита код Бабушнице, који води акцију против изградње мини хидроелектране у том месту, укорио је Београђане што нису дошли у већем броју на протест, јер ово што власт ради „не личи на државу“.

„Осилили су се, народу отимају реке, то ни Турци нису радили”, указао је он.

Активисткиња покрета за одбрану Кошутњака Горана Илић истакла је да је градилиште у том београдском парку и шуми без документације, али надлежни не реагуују, а изостала је и јавна расправа о томе да се парк претвори у грађевинско земљиште.

Глумац Бранислав Лечић, формални домаћин протеста „1 од 5 милиона“ поручио је власти да се национална добра не могу узурпирати и да ће протести трајати „све док се не успостави систем који ће радити за грађане“.

Демонстранти су кренули у протестну шетњу кроз центар Београда због чега се саобраћај возила обуставља како се поворка креће.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!