Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ОПОЗИЦИЈЕ ИСПРЕД РТС-а: Народ хтео акцију, говорници били млаки

0

Поводом наступајућих београдских избора, а због незадовољства како су представљени на РТС-у, прозападна опозиција коју чине десетак странака и удружења организовала је протест испред српског јавног сервиса

Опозиција је успела да окупи између хиљаду и две хиљаде људи углавном старије доби.

Окупљени народ је био незадовољан млаким говором својих политчких представника и не тако ретко узвикивало се –  „Доста приче, хоћемо акцију“ и „оставке“.

Репортер Србин.инфо док је био у маси могао и да чује незадовољство људи са бројем присутних протестаната, односо да уочи јасну уточеност старијих демостраната са релативно малим бројем младих демонстраната.

„Млади су углавном у СНС због пара или могућности запослења”, кратко је рекла нашем новинару старија демонстранкиња која се представила као члан ДС који ће да гласа или за Ђиласа или за коалицију Двери-ДЛБ, додајући:

„Деведесетих, када су протесте водили Ђинђић и студенти све је било некако другачије и јасније, а сад је тако мрачно да једино знам да су на власти најгори лопови и примитивци, а да више нисам сигурна за шта сам и у шта да верујем.”

КО СЕ ОБРАТИО НА ПРОТЕСТУ

Како Данас сазнаје, организатори протеста унапред су се договорили да неће бити обраћања страначких лидера, како ниједна опција не би била фаворизована.

Наиме, обраћање сваког лидера трајало би предуго, јер их је једанаесторо. Први се грађанима обратио Раде Радовановић, новинар и колумниста Данаса, који је поздравио окупљене грађане присећајући се времена када је радио као новинар Радио Београда.

– Ово је некад била наша кућа, а онда су дошли они који су решили да нас ослобађају и назвали је Радио-телевизија Србије. То више није наша кућа, али ће поново бити, поручио је он.

Радовановић је рекао да ће се то десити када челни људи РТС-а поднесу оставке због бројних примера непрофесионалног извештавања.

– Поднесите оставке јер сте објавили да је хеликоптер са бебом безбедно слетео, поднесите оставке јер 31. маја нисте објавили ни реч о томе да неко дави новинаре, јер сте дозволили да један носилац власти у емисији Упитник показује слике малолетника, јер ћете само оставкама остварити функцију РТС-а а то је јавни интерес, нагласио је Радовановић, после чега су окупљени гласно скандирали „оставке“.

Радовановић је нагласио да РТС тренутно није ни јавни сервис, па чак ни државна телевизија, већ „РТВ РВ – Радио-телевизијски разглас Александра Вучића“ што је маса дочекала узвицима „УА“.

Он је позвао колеге да не пристају на оно што траже „он и његови“ а грађане да изађу у довољном броју на изборе и гласају да „нас буде 51 одсто више“.

Јованка Матић, медијска аналитичарка, оценила је у свом говору да су медији пристали да буду изборни плен.

„Пристали су да буду инструмент којим се влада а не инструмент објективности. Од почетка вишестраначја РТС користи исту стратегију за извештавање о изборима, и сваки пут у корист власти. Власт се увек представља позитивно а опозиција негативно, најважније је што се у информативним емисијама приоритет даје оним темама које дају позитивну слику о резултатима власти. Оно дакле, што наизглед нема везе са изборима, а што утиче на то како се бирачи опредељују“, поручила је Матић.

Зоран Гавриловић, из Бироа за друштвена истраживања, изнео је податке о неравноправном учешћу власти и опозиције наводећи да је према мерењу њихове куће „од 10.000 секунди посвећених Александру Вучићу, само 10 секунди је било негативно“.

Драматург Синиша Ковачевић је поручио да је РТС кућа која би требало да буде светионик истине и демократије.

„Ако је ово кућа свих нас онда мора бити слободна – неумољиво огледало истине које треба да стављају пред очи јавности корупцију, преваре, глад, да оголи лаж. Кућа која би председнику ове земље морала да каже – у наредних месец дана нећемо вас помињати по имену него само по функцији јер сте своје име дали једној изборној листи. Ви нисте председник свих грађана… Ово је кућа која не извештава о демонстрацијама у околним земљама, кућа за производњу националне анестезије“, поручио је Ковачевић.

Раде Вељановски из ПСГ је такође замерио РТС на привилегованом приступу лидеру највеће странке СНС Вучићу „само вам је једна опција једна личност у фокусу, од њега сте направили светог Александра Вучића.

Вечерашњи протест су, азбучним редом, организовале: Демократска странка, Левица Србије, Народна странка, покрет Не давимо Београд, Нова странка, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет, Покрет против Диктатуре, Социјалдемократска странка, удружења „Шта радите бре“ и странка Заједно за Србију. Био је ово први скуп опозиције у изборној кампањи за Београд, а поводом изборних услова везаних за праведније извештавање.

Протест испред зграде РТС опозиција је организовала јер са представницима Управног одбора тог јавног сервиса јуче није постигла договор о извештавању о активностима опозиције.

Чланови опозиционих странака траже смењивање генералног директора јавног сервиса Драгана Бујошевића, главног и одговорног уредника информативног програма Ненада Љ. Стефановића и председника Управног одбора Владимира Вулетића.

Како су јавиле агенције на протест су, између осталих, дошли Драган Ђилас, Саша Јанковић, Борис Тадић, Зоран Живковић, Драган Шутановац, Вук Јеремић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић, Санда Рашковић Ивић, Дуда Ивковић, Србијанка Турајлић, Синиша Ковачевић…, међутим када се скуп завршио новинар Србин.инфо је само приметио да су ту још били Борис Тадић, Ђорђе Вукадиновић и Вук Јеремић.

Протест трајао неких сат времена и за то време је Таковска улица – од Светогорске  до Булевара краља Александра Карађорђевића – била затворена за саобраћај. Присутне су биле и полицијске снаге које су све време стајале са стране. Протесни скуп је прошао без иједног инцидента.

„СНС ће и насиљем бранити БГ“ – „Јеремић спрема нереде“

 Председник Народне странке Вук Јеремић наводи да се СНС неће уздржавати од насиља у покушају да одбрани власт у Београду. СНС одговара – Јеремић спрема нереде.

„Колико ће власт Српске напредне странке далеко у томе ићи, зависи пре свега од нас и наше одлучности да се томе јединствено супротставимо“, навео је Јеремић у писаној изјави.

Он је истакао да је Србија, као и пре 20 година, суочена са поретком који не преза ни од чега у одбрани власти и који, слично као и поредак од пре 20 година, ужива подршку из иностранства.

„Тадашња власт је била гарант Дејтонског споразума, а ова данас је гарант бриселских споразума и због тога јој се гледа кроз прсте на очигледне изгреде који не би били толерисани у било којем демократском друштву“, навео је Јеремић.

„Милошевићева диктатура је била државна диктатура старог кова. Ово је бандитска диктатура и она је далеко мање резистентна на исказивање отпора. Због тога је више него икад потребно јединство у одупирању таквој врсти владавине“, додао је председник Народне странке.

Покрет слободних грађана саопштио је раније данас да су активисти СНС напали чланове омладине тог покрета код Каленић пијаце на Врачару.

Јеремићу је убрзо одговорио потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов који је саопштио да Јеремић са „Лимуном, Башановићем и Шубаром припрема нереде и немире у Београду”.

Како наводи, Јеремић “зна да само силом може да се дочепа власти”.

„Грађани Србије добро знају да је и у време председничких избора Јеремић најављивао нереде и да ће у ноћи избора упадати у РИК. И сада ради исто, претећи и галамећи, док као побеснели колибри трагикомично скакуће на скуповима тајкунско – лоповске Мишковићеве коалиције“, навео је Јованов.

“Уместо што призива зло и несрећу Београду и Србији, нека овај Лимунов телал и Мишковићев лакеј коначно саопшти грађанима ко му је дао 7,5 милиона евра за председничке изборе и шта је од њега тражио заузврат. Да није тражио баш изазивање насиља и хаоса на улицама Београда и Србије“, додао је он.

СНС о протесту испред РТС: Мали имао више људи у Вреоцима

Српска напредна странка саопштила је поводом протеста испред РТС да опозиција “није успела да пошаљу ружну слику Србије у свет”.

Како наводе, опозицији нису помогле „ни све тајкунске паре, лажи, циркуске представе, обмане и увреде“.

Осим тога, из СНС истичу да о томе шта народ мисли о припадницима опозиције “и њиховом шефу Мишковићу”, говори то “да нису успели да скупе ни 580 својих чланова и да је Синиша Мали имао више људи на трибини у Вреоцима, него сва опозиција вечерас”.

„Грађани Београда и Србије послали су им јасну и директну поруку – да не желе никада више да стану уз лопове и лажове, представнике лоповско-тајкунске коалиције, који су годинама уништавали нашу државу и чинили све да униште будућност наше деце“, наводи се у саопштењу.

Такође, из СНС истичу да су увек радили у корист грађана и да ће наставити да се боре за развој и напредак Београда и Србије.

Припадници опозиције у 19 часова окупили су се испред зграде РТС-а у Таковској улици због, како наводе, „континуираног кршења закона и блокаде опозиције на јавном сервису“.