Прочитај ми чланак

Протест и Вучићево гостовање на РТС – ко је коме ограничавао кретање?

0

Скуп испред РТС-а одржан у уторак, уочи гостовања председника на јавном сервису, са идејом да се са њим сретну и поставе му питања која понављају претходних 11 месеци, организовали су студенти из организације "1 од 5 милиона". На окупљање су стигли и поједини лидери опозиције, али и групе које су пружале подршку Александру Вучићу. Питања нису постављена и није било ескалације насиља на које је једна телевизија упозоравала и јавност и председника током читавог дана. Шта је онда епилог тог догађаја?

Било да сте новинар, грађанин у пролазу или намерник да нешто пита председника, испред РТС-а би се на свим прилазима згради пред вас поставила нека група.

„Целом Абердаревом улицом практично, у то време, пре емисије „Упитник“, нико није могао да прође уколико га ти људи у цивилу нису пустили“. извештавао је јуче репортер Н1.

„Уз неколико псовки успео сам да стигнем, тако да то је све у реду“, рекао је Вучић у емсији која је почела у 21х.

Новинарка РТС: Како сте ушли у зграду РТС-а, с обзиром да је цела била опкољена?

Вучић: Дошао сам на Абердареву улицу, неки су момци из кафића добацивали, па онда устали, скочили, ништа страшно. Изненадило их је што сам дошао пешице.

Новинарка: Дошли сте пешице?

Вучић: Тај сам део прошао пешице, то је било изненађење за њих.

Валентина Рековић, студенткиња „1 од 5 милиона“ рекла је за Н1 да председника нико није видео… „Ни срео, зато што је ушао кришом у зграду РТС-а. Пре тога је блокирао све прилазе“, додала је.

Можда је Вучић и могао да прошета из правца Ташмајдана, али то сигурно нису могли људи из комшилука. Докази за то појавили су се и на Твитеру. „Не можете проћи! Иди около, преко Таковске“, рекао је један од мушкараца у цивилу, грађанки која је желела да прође. „Ко си ти? Јеси ти полиција нека? Ко си ти“, питала је жена којој је група људи у цивилу препречила пут.

Иако најављен као скуп „Питајте Вучића оно што РТС неће“, уочи гостовања у „Упитнику“ Вучић је за телевизију која је јавност припремала за његов линч дао своје тумачење догађаја.

„Нису питања у питању, у питању је притисак, у питању је жеља да покажу да они контролишу кретање људи, живот нормалних људи и да утерају страх у кости свакоме ко би се супротставио нарастајућем фашизму Бошка Обрадовића и других Ђиласових јуришника“, рекао је пре одласка на гостовање Вучић за Пинк.

На догађаје од јуче реаговао је СзС саопштењем: „На најављену акцију Александар Вучић је одговорио суспензијом закона, институција и саме државе јер је испред зграде РТС-а послао плаћене криминалне групе. Притиснут аферама и разоткривеном корупцијом и криминалом Вучић прибегава производњи лажних вести, афера, инцидената и сукоба“.

Срећа је, има мишљења, да до сусрета са председником није дошло.

„Вероватно не би било пријатно, претпостављам, можда би било ружних речи, покушаја неког гурања или физичког контакта… Није проблем да се неком појединцу нешто каже, па чак и уради, али ако дође до судара две групе људи и то око идеје, то је онда већ озбиљно насиље. Ја се само тога плашим зато што имамо у новијој историји случајеве да се то завршавало трагично“, наводи Жарко Ракић, в.д. главног и одговорног уредника листа „Политика“.

А ево и теоретског сценарија да је једна од студенткиња видела председника пре „Упитника“.

„И да је он рекао – ево идемо код Оливере у емисију и да сам ја ушла у ту емисију, оно што бих рекла грађанима Србије: „У ову зграду се може ући само уколико вас уведе лично Александар Вучић, зато што је РТС постао један затвор где робија истина, а Александар Вучић је управник тог затвора“, каже студенткиња из удружења „1 од 5 милиона“ Валентина Рековић.

Када су се окупљени разишли, у Абердареву улицу је улетео аутомобил алексиначких таблица, а како преносе очевици – тада су приведене две особе које су одбиле наређења групе мушкараца. О том случају званичног саопштења МУП-а још нема.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!