Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ДВЕРИ И ДСС: Не дамо да се косовска култура промовише као…

0

Инспирација за фестивал је Беким Фехмију

Омладина Српског покрета Двери и омладина Демократске странке Србије окупила се вечерас испред Дома омладине, где ће протестовати због почетка фестивала „Мирдита, добар дана“, и то заједничким перформансом „Мирдита, лаку ноћ“.

Циљ фестивала „Мирдита, добар дан“ уз представљање уметника и извођача, представника модерне косовске културне сцене, је да се сусретима представника две друштвене и културне заједнице подстакну промене и створи традиција сарадње, којом ће посредно бити дат допринос трајној нормализацији односа Београда и Приштине.

Инспирација за фестивал је Беким Фехмију, Албанац, београдски, југословенски и светски глумац који представља симбол јединства и раскола, али и могућност повезивања два културна простора у јединствену целину.

Српска радикална странка такође се противи одржавању ове манифестације и 30. маја ће бити тамо где се они окупљају.

Протест је почео негде око 19.30, а тренутно је тамо свега десетак људи.

Полиција која обезбеђује овај скуп налази се испред улаза Дома омладине.

Здравко Веселинов, председник Омладине ДСС каже:

– Омладина ДСС и Омладина Двери окупила се данас овде како би изразила незадовољство поводом одржавања фестивала „Мирдита, добар дан“. Ми нисмо сагласни с идејом организације тог фестивала јер сматрамо да се у том случају косовска култура промовише као култура независне државе Косово и самим тим сматрамо да то не би требало да се одржава овде у Србији. Ми позивамо власт да они забране њихов рад јер они на свом званичном сајту и свом званичном програму пишу да делују на територији Републике Србије и да делују на територији државе Косово. Ми сматрамо да је то антиуставно и тражимо забрану оваквих организација. Ми заиста немамо против промовисања било какве културе, али видимо шта се дешава на Косову и Метохији и како се промовише та њихова култура – рекао је Здравко за наш портал.

Омладина Двери и ДСС пресекла је врпцу и поручила „Мирдита, лаку ноћ“.

Јелена Вујановић испред Омладине Двери изјавила је окупљеним грађанима:

– Ја бих се запитала да ли нам овде нереаговање институција шаље поруку да ми онда можемо радити све друго што је противуставно, да ми можемо да кршимо закон без икакве реакције. Ако може једна иницијатива младих да организује фестивал против Устава, могу и ја да обијем банку. Док год држава Србија није признала Косово, не може да се организује у држави Србији, у Београду, било шта што говори о нормализацији односа Србије и Косова.