Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ „1 од 5 милиона“: 19 година после 5. октобра, Србија је поново окупирана

0

Протест Један од пет милона одржава се 44. пут у Београду, а са њега је поручено да 4. новембра министар финансија Синиша Мали више неће бити доктор наука. Протест се одржава и са идејом да се подсети на петоокотбарске демонстрације након којих је окончана власт југословенског и српског председника Слободана Милошевића.

На 44. протесту у Београду говорили су представница студената Удружења „Један од пет милиона“ и једна од учесница блокада рада Ректората БУ Валентина Рековић, професор Филозофског факултета Оливер Тошковић и Владимир Радојичић из Не давимо Београд.

„Издејствовали смо тај датум (4. новембар) када ће се коначно решити проблем ‘лажног доктора'“, изјавила је Рековић.

Она је упитала председника Србије Александра Вучића, премијерку Србије Ану Брнабић и све њихове сараднике који су „нападали“ блокаду рада Ректората да ли су свесни чега се све студенти и њихови родитељи одричу да би се поштено стекла диплома факултета.

Професор Филозофског факултета Оливер Тошковић позвао је Синишу Малог да додје на камион са којег се обраћају учесници протеста и извини „што је преписао свој докторат“.

Такође, он је позвао да се омогући Одбору за етику Универзитета у Београду да на миру и без притисака донесу одлуку о спорном докторату Малог.

Учеснике протеста он је назвао „правом српском елитом“ и захвалио им што се „боре против овог зла“.

„Ви сте језгро бунта који куља у нама већ седам година, чувате га и распламсавате“, рекао је Тошковић.

Представник Инцијативе „Не давимо Београд“ Владимир Радојичић подсетио је да је пре 19 година дошло до петооктобарских збивања када је веровао да су се „изборили за демократизацију Србије“ додајући да је погрешио у тој процени.

Како је рекао, „19 година касније Србија је поново окупирана јер је Вучић је отео институције и медије“.

„Не пристајемо на лажиране изборе, а на слободним изборима градјани ће уклонити Вучића“, рекао је он.

Након обраћања говорника учесници скупа кренули су у протестну шетњу, а на крају шетње код Трга Републике очекује се „перформанс са коцкама“.

„Пети октобар је запамћен као датум победе против једног диктаторског режима који се мешао у све сфере друштва, а ми поручујемо да су нове победе тек почеле“, навели су претходно у позиву организатори протеста.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!