Прочитај ми чланак

Протерати глобалисту Хила: Срби, сетите се шта сте радили другим народима 1999!

0

Амбасадор САД: За Србију главно питање санкција Русији

Амерички амбасадор Кристофер Хил је у интервјуу за РТС саопштио да је за Србију „главно питање санкција“ Русији, као и да је „важно да се Срби сете ко је 1999. водио Србију и шта је та особа радила другим народима на Балкану“.

Кад смо већ код геополитике, како гледате на неутралну позицију Србије у односу на руско-украјински конфликт, нарочито узимајући у обзир да је Србија осудила руску примену силе и напад на Украјину?

Хил: Мислим да је председник Вучић у више наврата рекао да Србија има војно неутралан став, али да политички није неутрална. Србија је врло јасно осудила понашање Русије. За многе од нас је то понашање шокантно, за нас који смо имали много оптимистична и позитивна очекивања од посткомунистичке Русије. Русија је по том питању велико разочарање и овако бруталан напад на суседа је нешто о чему ће људи говорити вековима. Срећан сам што видим да је Србији јасно да је то понашање које се не може прихватити или поредити са било чиме што смо видели током историје, то је нешто за шта руски народ мора да преузме одговорност.

Дакле, неће бити нових притисака на Србију да прилагоди своју позицију?

Хил: Мислим да је за Србију главно питање санкција, да ради оно што би урадила свака чланица ЕУ. На Србији је и на њеним грађанима да о томе одлуче. А мислим да су они разумели да је овакво понашање Русије неприхватљиво. Како они на то реагују и како се са тим носе као држава која жели чланство у ЕУ остављам њима, али надам се да је грађанима Србије јасно да по овом питању не желите да будете неутрални.

Сигуран сам да срећете много људи у Србији који вам скрећу пажњу да Русија оправдава своје деловање НАТО бомбардовањем и оним што се догађало на Косову. Шта кажете на то? Из нашег угла има много сличности.

Разумем да то људи говоре и уз дужно поштовање се не бих сложио да постоје сличности између 1999. и 2022. То је било тешко време за Србију, али и за Европу, нико се не сећа тог времена као срећног. Али поредити то са оним што се догађа у Украјини је напросто погрешно.

Разумем зашто многи Срби виде Украјину и помисле на сопствену прошлост, али мислим да је сада време да се размишља о односу према Украјини, нарочито према цивилима. Искрено, оријентација Русије, земље од које смо очекивали нешто друго, која има дугу и дубоку историју, песнике, писце, симфоније и некако је садашње руководство све то однело дубоко у шуму и немам представу када ће се вратити. Али мислим да не можемо да их чекамо и да сви заједно морамо да пронађемо бољи систем у којем ће живети наша деца.

Кад говоримо о 1999. и 2022, Ви сте први амерички амбасадор који је обишао бомбардовани део зграде РТС-а. Не очекујем да то назовете ратним злочином као што то чинимо ми, нарочито ми са РТС-а, али да ли бисте то макар назвали грешком, будући да се сада то користи као оправдање за многа злодела по свету.

Хил: Знате, мислим да је важно, као што је важно да нагласим да не желим да преиспитујем 1999, мислим да је важно да се Срби сете ко је тада водио Србију и шта је та особа радила другим народима на Балкану. Дакле, без тог преиспитивања, неупитно је да када видите место на које је пала бомба и где су страдали људи да беспоговорно жалите због погибије људи. То свакако осећам и жалим због тога. И саосећам са породицама које живе с тим губитком.

Али не прихватам да на било који начин правим аналогију са бруталностима и варваризмом почињеним против украјинског народа. Охрабрио бих Србе да сачувају сећање, али је за живот нације као такве и за појединца важно да знају да постоје тренуци када треба кренути напред, оставити прошлост иза себе и гледати у будућност. Ја то настојим да урадим овде у Србији, да изградим односе САД са Србијом, покушавам да будем искрен и јасан са српским народом. Али мислим да је важно за све, посебно за људе који су имали тешку прошлост попут Срба, да је време да наставе, да брину о будућности, о будућности своје деце и њихове деце. Ја разумем важност историје, али свако у овој земљи треба да види како ће да крене напред без освртања у прошлост.