Прочитај ми чланак

Протерати га, ОДМАХ – Хил: Срби када се пробуде видеће да су Албанци узели Косово

0

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил рекао је данас да је Србија у специфичним околностима када је у питању увођење санкција Русији, углавном због велике зависности од руских енергената и да је у питању комплексна слика да би могло само да се каже "придружите се санкцијама", преноси РТВ.

„Да је то само до нас, а не до Србије ми бисмо рекли морате да се придружите санкцијама, али ми разумемо да постоје специфичне околности за Србију“, рекао је Хил на ТВ Хепи одговарајући на питање како би санкције ЕУ према Русији могле да се одразе на Србију ако брже не буде доносила одлуке.

Хил је изразио очекивање ће „имати Србију уз себе“, и напоменуо да све почиње енергетском независношћу и тиме да Србија треба да има другачије изборе.

„Сигуран сам да ће у будућност бити у реду да Србија има избор да од Русије узима гас, то није у реду сада и зато Србији треба помоћи са тим избором“, рекао је Хил.

На питање о решавању косовског проблема Хил је рекао да било то у овом или следећем веку „Срби када се пробуде видеће да су Албанци узели Косово за себе“ и зато се како је рекао, нада да ће нормализација бити постигнута у међувремену како би се наставило са стварима које су важне просечним људима.

Хил је оценио да западне земље траже од Београда и Приштине да се држе процеса дијалога и да покушају да смање тензије и направе простор да међусобно разговарају како би дошло до нормалних односа.

На питање да ли се косовски случај може упоредити са случајем украјинских територија које су припојене Русији, Хил је оценио да нема много сличности, јер је Украјина у другачијој позицији.