Прочитај ми чланак

Просечан голман, али одличан бот, хушкач и сада – посланик

0

Политичке организације често користе подршку спортиста како би добиле додатну подршку, али су и спортисти ти који прилазе партијама не би ли добили додатну моћ.

И то није случај само у нашој земљи. Напротив. Примери двојице некадашњих звезда италијанског Милана и светског фудбала, Жоржа Вее, председника Либерије и Кахе Каладзеа, градоначелника Тбилисија потврђују ту тезу.

Разлика између Србије и других земља је што до политичких функција могу да дођу и личности које нису успеле да се остваре у својим професијама, већ самопотврду вредности траже стриктно кроз политику.

Јанко Лангура, некадашњи голман, постао је народни посланик и то испред листе која је носила име председника Србије и СНС Александра Вучића, такође личности неостварене у својој примарној области.

Бивши чувар мреже је рођен 1994. године у Прибоју, а последњи професионални ангажман је имао у јулу прошле године, у Металцу из Горњег Милановца, свом матичном клубу.

У међувремену био је члан Рудара, Лознице, Мачве, Динама из Врања, те Такова.

Према статистичким подацима специјализованог сервиса Трансфермаркт, Лангура је у каријери одиграо тек четири утакмице, три за Динамо и један за Лозницу.

У међувремену, постао је политички активиста, а његово име је поменуто у јавности у фебруару ове године, када је наведено да је физички нападнут у Горњем Милановцу.

Наводно, тада се сукобио са лидером Двери Бошком Обрадовићем, после чега је из СНС наведено да је опозиционог политичара из зграде Општине Горњи Милановац “истерао портир”.

“На том снимку се напротив види како Лангура понавља уобичајене фразе из арсенала СНС функционера, док му Обрадовић сасвим смирено одговара и на врата зграде Општинске управе у Горњем Милановцу лепи налепнице са позивом на бојкот”, навео је гминфо.рс.

Током кампање је био веома активан као заговорник политике СНС и Александра Вучића, говорећи о циљу – просечној заради о 900 евра и пензији од “400 и више”.

Он се нашао на 155. месту изборне листе са Вучићевим именом и добио је шансу да постане посланик.

Пре него што је положио заклетву, Лангура је наводно примећен током протеста који су се одржавали испред Дома Народне скупштине у Београду, сасвим сигурно не у својству демонстранта.

Бивши голман се није оглашавао тим поводом, али је током кампање, уз свој потпис промовисао и слоган.

“Право на политичко деловање у Скупштини се стиче на изборима, а не фашизмом и насиљем на улицама”.

Лангура је својом активношћу стекао посланички статус, чиме је стао у друштво такође спортских радника, додуше актуелних, попут Душана Борковића и Богдана Обрадовића, који су били на његовом месту у претходном сазиву Скупштине Србије.