Прочитај ми чланак

Пропали нови преговори у Фијату – запело око отпремнина, могући масовни ПРОТЕСТИ

0

Радна група за решавање статуса запослених у Фијату, ни данас није ништа конкретно договорила, резултат је састанка који је три и по сата трајао у Крагујевцу.

Преговори су дошли у пат позицију, рекли су представници синдиката после састанка. и даље се преговара о заштићеним категоријама радника, које ће бити изузете из социјалног програма.

Отпремнине, које су спорне од самог почетка кризе у Фијату, биће тема новог састанка, који је заказан за среду 15. јун.

Синдикалци су новинарима саопштили да им се нуди 2.200 евра, „свима, без обзира на године стажа“, те да не одустају од захтева да добију 1.000 евра по години, колико су имале њихове колеге 2017.године, када је Фијат гасио трећу смену.

Премијерка набројала заштићене категорије, а сада поново преговарају о њима

На данашњем састанку, синдикати су добили „папир“ на коме су наведене три категорије заштићених радника и навели да се и даље боре за колеге који су у рањивим групама.

Од отказа су заштићени инвалиди, труднице и породиље, као и мајке деце до пет година.

Преговарачи се још увек залажу да у ту групу уђу инвалиди прве и нулте категорије, родитељи деце са посебним потребама, парови у процес вантелесне оплодње и брачни парови који раде у Фијату.

На питање новинара, због чега се поново преговара о нечему што је премијерка најавила као „решено и договорено“, уследио је одговор радника Далибора Савића.

„То што је рекла премијерка, схватите како хоћете, али ми знамо шта пише на папиру који смо добили. Борићемо се и за колеге који нису на том списку“, рекао је он.

Преговарачки тим је саопштио и да је менаџмент Фијата, радницима тек данас дао прецизније информације у вези са условима рада у иностранству.

Њихов став је да је „то могло да се уради много раније“, те да су радницима сада остала „само два дана“, да донесу велику животну и пословну одлуку.

Нови састанак биће одржан у среду у Београду, до када се уједно и радници изјашњавају за одлазак у Стелантисове фабрике у иностранству.

Синдикати најављују масовне протесте, уколико до краја недеље не добију задовољавајуће отпремнине.