Прочитај ми чланак

Промена правила у изборној години, иако је другачије договарано током дијалога

0

Изборна правила, ипак, би могла да се промене у изборној години. Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће изменама закона бити смањен изборни праг на три одсто. Како каже, тиме се не угрожавају ни права грађана, али ни политичких странака. Аналитичари оцењују да је ово последњи потез које су издејствовале странке одлуком да изборе бојкотују.

Политички живот ће се са улице вратити у Скупштину, тако идеју о смањењу цензуса образлаже председник Србије.

Фото: А.С.

„Ја хоћу да постигнем тиме чишћење СНС на локалу, јер тиме неће моћи да добијају додатно мандате, мораће да се понашају другачије и одговорније према свим групама грађана и хоћу да вратим политички живот у парламент јер сам председник Србије“, рекао је председник Александар Вучић.

О чишћењу напредњачких редова Вучић говори бар једном месечно, а до сада се ништа није догодило, било је и многобројних покушаја да се опозиција врати у парламент, међутим, ни то није успело.

„Ја мислим да је на неки начин председник Вучић осетио једну опасност која се надвила над Србијом ако би остао цензус од 5 одсто, ако би Савез за Србију остао при бојкоту, дошли бисмо у ситуацију врло лако да од 250 посланика имамо 200 напредњака 40 социјалиста и 10 мањина, то би био парламент где би 250 посланика подржавало Владу“, каже програмски директор Демостата Зоран Пановић.

Тога је свестан и Савез за Србију, који, уз најављено смањење цензуса, ипак остаје у бојкоту.

„Цензус се спушта на три одсто како би на силу угурали у парламент више од две политичке опције, и тако глумили вишестраначку парламентарну демократију и да је све у реду“, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

У преговорима који се воде између власти опозиције и посредника из Европске уније у предходних шест месеци није се разговарало о цензусу, већ о томе да се темељне измене изборног закона направе после избора.

„Видећемо какав ће бити став и домаће јавности и стручњака и оних који прате процесе, али кад смо говорили на ФПН, говорили смо о томе да нема измена закона који се односе на изборе у изборној години“, навео је Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво.

Ако су могла да се промене три закона пре 20 дана, може још један, тврди председник Србије. Вучић каже да зна и због чега је део опозиције против тога.

„Ја вас сад питам – а шта ће да раде ако изађе више од 50 одсто људи, а они рекли да бојкотују, како ће да објасне, е због тога то њима смета. Има још један разлог, што знају да ће се одвијати прави политички живот у парламенту“, рекао је Вучић.

„На неки начин је опозиција, пре свега Савез за Србију, изабрао на време тактику делегитимизације власти, хоће да кажу да ова власт не може да направи више ни једне изборе, на неки начин то је тактика која даје можда и неки ефекат, јер да није бојкота не би било ни смањења цензуса на три одсто“, сматра Пановић.

И док из власти поручују да ће ово бити добро за мање странке…

„Владајућа коалиција је показала спремност чим је пристала на ову врсту дијалога, чак и уз међународно посредовање, да нам је стало да дође до враћања поверења у изборни процес“, каже министар Расим Љајић.

Мање опозиционе партије у први мах нису показале велико одушевљење.

„Не знам колико је то добро. Знамо у прошлости како је било када су странке са малим бројем посланика одлучивале о великим стварима, па је ту било много условљања“, рекао је Александар Шапић, СПАС.

„Позивам још једном опозицију да седнемо за сто са камерама, без камера и да причамо о суштинским стварима а не о процентима, 3,4,5 посто неважно“, каже председник Нове странке Зоран Живковић.

„Спуштање цензуса доживљавам као жељу председника Србије Александра Вучића да друштво учини што нормалнијим“, сматра лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Чекајући ко ће то све по новим правилима за неколико месеци ући у парламент, оно што је за сада једино познато јесте да избори неће бити 3. маја тврди председник Србије.