Прочитај ми чланак

ПРОКЉУЧАЛО У ХРВАТСКОМ САБОРУ: Истра би требало као Каталонија

0

Заступници „Моста“ у Хрватском сабору данас су се оштро обрушили на предлог Закона о управној инспекцији, тврдећи како се њиме шири „хоботница извршне власти“ која настоји да све држи под контролом, а расправа није била поштеђена ни историјских тема и помињања Јосипа Броза Тита и Истре.

Миро Буљ из коалиције „Мост“ рекао је да се ИДС у Истарској жупанији понаша као и централна власт у Загребу. „Ви сте сведоци у Истри на који начин би децентрализација требало функционише“, рекао је Буљ, а преноси „Индекс“.

„У праву сте кад кажете да је Хрватска високоцентрализована, али не знам зашто нападате Истру. То је једна од жупанија која с правом тражи већу аутономију, у буџет уплаћује 800 милиона куна више него што из њега добија“, поручио му је Ненад Стазић из СДП-а.

Истру је, каже СДП-овац, у састав Хрватске унео Јосип Броз Тито. „А држава се одриче и Тита и његовог дела. Можда ме овај каталонски референдум асоцира на Истру. И Шпанија је по Уставу унитарна, па се Каталонија не може одвојити. И Хрватска је унитарна, па кад се већ одриче и Тита и његовог дела и кад Истрани толико уплаћују, а овако их вређате, мислим да би Истрани требало да размисле да поступе као Каталонци“, рекао је Стазић.

Својим излагањем зарадио је опомену председавајућег Сабора Милијана Бркића. „Мислим да инсинуације о отцепљењу нису примерене у овом високом дому“, поручио му је Бркић.