Прочитај ми чланак

ПРОФИТИРАО ПОСЛЕ ХАПШЕЊА Кокезине фирме од државе добиле послове од 2 милиона евра

0

Фирме које се годинама доводе у везу са Славишом Кокезом, од момента када је означен као неко ко је можда учествовао у планирању убиства председника Србије Александра Вучића па до данас, од државе су добиле послове вредне више од два милиона евра. На списку оних који су у последњих шест месеци склопили вредне уговоре са „Проинтером“ и предузећима повезаним са њим, су МУП, Град Београд, највећи домаћи извозник оружја Југоимпорт СДПР …

Славиша Кокеза, члан СНС-а и бивши председник Фудбалског савеза Србије, нестао је са јавне сцене, али не и пословне. Како се може видети у јавно доступним подацима на Порталу јавних набавки, фирме које су довођене у везу са њим добијају без проблема послове од државе.

Све то не би било необично да Кокеза, који је важио за човека блиског Небојши Стефановићу, није крајем фебруара ове године саслушан у својству грађанина о повезаности са криминалном групом Вељка Беливука.

Тада је председник Србије Александар Вучић изјавио да је Кокеза одбио да на полиграфу одговори на питање да ли је учествовао у припреми његовог убиства. Цео случај, бар онај део којем је сведочила јавност, завршен је његовом оставком на место председника Фудбалског савеза Србије. И то је било то.

У међувремену посао цвета

Само у овом месецу, фирма „Проинтер систем“ добила је посао од Града Београда, Управе за заједничке послове и „Паркинг сервиса“. У сва три случаја конкурисали су са још једном фирмом, као група понуђача.

Уговор склопљен са Градом Београдом вредан је око 96 милиона динара и односи се на „имплементацију ХЦМ модула на нивоу градских општина“, а са Управом је склопљен посао вредан 1,8 милиона динара, о сервисирању телекомуникационе опреме у зградама Владе и министарстава у Немањиној улици.

Нешто раније добили су посао и од „Паркинг сервиса“. За консултантске услуге биће плаћени нешто више од седам милиона динара.
Ове три фирме нису једине на списку оних који су дали посао фирмама које се доводе у везу са Кокезом.

Сарадња и са извозницима оружја

Наиме, и највећи домаћи државни извозник оружја указао је поверење „Проинтеру“ и од њега купио лиценцирани софтвер. Уз тај уговор иде и посао одржавању истог тог софтвера у периоду од годину дана.

Укупна вредност договореног посла је нешто више од 60 милиона динара, а одлуку о додели уговора потписао је 19. марта 2021. директор СДПР-а Југослав Петковић.

Посао вредан шест милиона динара „Проинтер“ је добио и од ЕПС-а, док је општина Стара Пазова купила од њих рачунарску опрему за 3,4 милиона динара. На списку оних који су дали уговор овој фирми у последњих шест месеци су и Национална служба за запошљавање. Тај посао је вредан чак 43 милиона динара.

Сваког дана по уговор са државом

И Министарство унутрашњих послова је у мају у два наврата доделило посао фирмама „Еуросалон фабрика“ и „Проинтер wеб“.

Уговори о набавци намештаја, вредним око 2,7 милиона динара, са тим фирмама склопљени су свега три месеца од привођења некада првог човека ФСС-а. И „Еуросалон фабрика“ и „Проинтер wеб“ су компаније чији је крајњи власник званично у Агенцији за привредне регистре извесна Ивана Рајић.

Ипак, обе фирме дуго су везиване за Славишу Кокезу, а очигледно је да та веза постоји и данас, будући да се налазе на истој адреси на којој је регистровано и предузеће „Сениор тим“, чији је Кокеза и сада званични власник.

Како је писао Истиномер, бивши председник ФСС-а био је према подацима из Агенције за привредне регистре и формално власник „Еуросалона“.

То што је „Проинтер“ победио на још једном тендеру до пре неколико месеци било би потпуно очекивано, јер је реч о фирми која је била доминантна на „државним“ тендерима годинама уназад. Важила је за једну од главних фирми на тржишту ИТ сектора, повезаних са владајућом СНС.

Да није тако, број послова који су склопили са државом би сигурно био далеко мањи. Колико је та фирма била привилегована, показује истраживање Инсајдера који је дошао до податка да је „Проинтер“ током децембра 2016. готово сваког радног дана добијао један посао од државе.