Прочитај ми чланак

ПРОФИТ ПО СВАКУ ЦЕНУ – имовина грађана Суботице у рукама будућих инвеститора

0

План детаљне регулације Суботице у многим деловима града где су сада породичне куће предвиђа изградњу вишеспратница. Регулационе линије су померене тако да на многим местима залазе у приватну имовину грађана. Наравно, о свему томе власници тих кућа и имања апсолутно ништа не знају.

Грађанин по овом плану нема могућност да на свом плацу реновира кућу или да изгради нову, јер за то неће добити дозволу и тек тада ће сазнати да је његово имање намењено за друге сврхе. Тако се грађани на један перфидан начин доводе у ситуацију да свој животни простор могу да побољшају само „продајом некретнине и имовине“ и пресељењем у неки други део града који тренутно инвеститорима није занимљив.

Градска организација Двери у Суботици има много критичких примедби на План детаљне регулације града. План генералне регулације је исцепкан на делове па сада власт промовише део по део односно „комад по комад“ Суботице. План предвиђа ширење улица, продора и на многим местима пренамену простора.

У делу плана тј. у многим деловима града где су сада породичне куће предвиђа се изградња вишеспратница. Регулационе линије су померене тако да на многим местима залазе у приватну имовину грађана. Наравно, о свему томе власници тих кућа и имања апсолутно ништа не знају.

Грађанин по овом плану нема могућност да на свом плацу реновира кућу или да изгради нову, јер за то неће добити дозволу и тек тада ће сазнати да је његово имање намењено за друге сврхе. Тако се грађани на један перфидан начин доводе у ситуацију да свој животни простор могу да побољшају само „продајом некретнине и имовине“ и пресељењем у неки други део града који је тренутно инвеститорима незанимљив.

Инвеститори се при изградњи руководе само личним интересом и профитом, а никако и побољшањем квалитета живота свих наших грађана. Међутим, уколико инвеститор мисли само на себе, а мисли, о грађанима би требало да размишља градска власт, али на жалост, изгледа да се и добар део појединаца у њој руководи истим начелима као и инвеститор тј. остваривањем и увећавањем свог личног профита. Док је за инвеститора такав начин размишљања донекле нормалан и оправдан, он се у случају појединаца у власти апсолутно не може толерисати.

Власт треба да служи грађанима. Ваљда је зато изабрана и то су нам обећали у изборној кампањи. Грађане треба на транспарентнији начин обавестити о свим плановима. Потребно је да се сви планови поред јавног увида у Градској кући и електронског преузимања представе грађанима и по месним заједницама. Тамо треба омогућити јавну расправу где би градски пројектанти грађанима објаснили које су измене, а грађани би истовремено могли да дају своје примедбе и сугестије. Тако би рад Градске управе био транспарентнији, а грађани би били боље упознати са свим плановима.

Овим би се отклониле и негативне сумње и неповерење које грађани имају према Градској управи. Грађани добро памте да су пословни простори у ужем центру града под сумњивим околностима прешли у руке локалних моћника. Грађани исто тако памте да су често планови регулације рађени према потребама и захтевима тих локалних моћника.

Имајући све ово у виду Градска организација Двери у Суботици сматра да је потребно максимално транспарентно промовисати генерални план града као целине, а не само појединих његових делова тј. део по део. То је уједно и један од начина како да се избегну злоупотребе у овој сфери. Не треба сметнути са ума да је Градска управа сервис грађана а не пројектни биро одређених локалних моћника

Локална градска власт треба да зна да ће Двери у Суботици сваку злоупотребу закона обелоданити почевши од рада инспекцијских служби, наменски направљених тендера, партијске поделе посла и свих других законских прекршаја којих и те како има.

Информативна служба Двери у Суботици