Прочитај ми чланак

ПРОФЕСОРИ: Морална обавеза да се прикључимо грађанима

0

Подршку грађанским протестима дали су и професори Правног факултета Унион, писмо подршке припрема и група од преко 80 адвоката из Београда, а наставља се скупљање потписа међу професорима свих универзитета широм Србије.

Професори Правног факултета у оквиру универзитета Унион своју подршку су дали уз објашњење да су „уверени да су све идеје и вредности за које се залажемо и које преносимо студентима, оличене у демократској и легитимној држави заснованој на владавини прави, подели власти, људским правима и толеранцији, данас у Србији погажене“.

Међу 20 професора који су своја имена ставили иза овог прогласа налази се и професор у пензији Зоран Ивошевић, који за Данас објашњава да има много симболике у томе да се академска заједница придружи грађанима, те да је то њихова морална и професионална обавеза.

– Ако је то урадио Филозофски факултет, а он је и место састанка грађана и полазна станица за шетњу, ако су се јавили професори Факултета политичких наука, ако подршка стиже и са државног Правног факултета иако су они, за мандата претходног декана, давали подршку Вучићу, има ли ишта природније него да се грађанима придружи најугледнији приватни правни факултет? Он је настао захваљујући оним професорима државног факултета који су у време Милошевића најурени, као и ја из Врховног суда, јер смо се бунили против Милошевића, бранили институције и били спремни да јавно кажемо шта не ваља – подсећа Ивошевић.

Професор посебно наглашава да има и оних професора који нису на списковима подршке грађанским протестима јер су потписали списак подршке Вучићу, у време председничких избора, „када је хтео да надмаши листу оних који су се бунили против њега“, подсећа Ивошевић.

– Мислим да је ово буђење сећања на побуне против Милошевића једини начин да грађани, а не политичари, учине оно што су учинили и за време Милошевића јесте да се настави ово ширење подршке, наглашава Ивошевић.

Још један професор права на Униону, Богољуб Милосављевић, истиче за наш лист да, иако не подржава одређену опозициону странку, осећа потребу да својим потписом брани Устав и уставно право о коме поучава студенте.

– Осећам моралну обавезу, као неко ко подучава студенте праву да ставе до знања да власт треба да буде смењива и одговорна грађанима и укажу ако није таква. Заиста је неопходно да се створе нормални услови за фер и поштене изборе и систем вредности који ће сви органи власти поштовати, навео је Милосављевић.

Писмо подршке, односно својеврсни проглас, припремају и представници правне струке, адвокати из Београда, а и шире. Како за Данас објашњава адвокат Владимир Гајић ово писмо до сада је потписао око 80 адвоката и биће јавно објављено када тај број достигне 100, а касније ће бити отворено да се и остали допишу.

– И ми смо грађани са политичким правима, а као адвокати смо стручни за неке од главних недостатака у нашем друштву због којих се сада и протестује. У том прогласу ми као професионалци констатујемо да не постоји правна држава, владавина права, институције, нема слободе и правде у оном општем филозофском смислу и имамо предлоге како протести могу да допринесу да се то промени, навео је Гајић и рекао да ће те идеје ускоро бити јавно доступне.

Ускоро и ФДУ и Економски факултет

Ускоро ће бити јавно доступан и списак професора факултета свих универзитета широм Србије који подржавају протесте, а према нашим сазнањима сигурно је да се на том списку налазе бројна имена са Универзитета уметности где је и Факултет драмских уметности на коме је владало приметно интересовање да се потпише проглас. Добили смо потврду и да писмо подршке кружи међу професорима Економског факултета у Београду, а могуће је да ће се још нека струковна удружења огласити наредне недеље са својим ставом о грађанским протестима.

Након Филозофског, Правног и Факултета политичких наука у Београду, синоћ је проглас подршке протестима потписало још 144 професора и наставника више универзитета и факултета из Србије.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!