Прочитај ми чланак

Професор из Лондона Кер-Линдзи: Не претварати се више да проблем Косова не постоји

0

Све док се не усвоји нова резолуција која би заменила Резолуцију 1244 и дала решење за косовско питање, не постоји друга опција него да се о томе разговара у Савету безбедности – поручио је професор Џејмс Кер-Линдзи са Лондонске школе економије и политичких наука.

Упитан како види инсистирање неких земаља да се косовско питање склони из агенде СБ УН, он је за Тањуг рекао да је свестан да постоје земље које сматрају да то питање не треба да буде на дневном реду, али, како наводи, то тако мора да остане све док је на снази Резолуција 1244.

– Мислили смо да је косовско питање затворено када је Приштина прогласила независност пре 12 година, али сада морамо да признамо да тај проблем постоји и да се више не претварамо – рекао је Кер-Линдзи и додао да је сада јасно да је потребно коначно решење које ће регулисати односе Београда и Приштине, могућности учлањења Косова у УН и пут Србије ка ЕУ“.

Како објашњава, не можемо тек тако да склонимо питање Косова са агенде, јер постоји мисија УН са мандатом и то мора тако да остане и да се редовно расправља у оквирима СБ УН.

– Све ово се ради како би се постигло свеобухватно решење између Београда и Приштине, али се у међувремену појављује и питање да ли овај проблем треба да се решава на редовном нивоу – додаје он.

Како каже, пут косовске независности није пружио очекиване резултате.

На питање како гледа на изјаве кандидата за новог премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се неће бавити формирањем ЗСО јер није у складу са косовским уставом, Кер-Линдзи каже да „не треба да се узрујавамо“, јер Курти није премијер и није у позицији да доноси било какве одлуке, па ни ту о ЗСО.

– Јасна нам је његова позиција као лидера опозиције, он има репутацију некога ко има чврсте ставове којима се супротставља властима, али то је веома различито од онога шта ће бити ако постане премијер – објашњавао он.

Сматра да треба да сачекамо и да видимо шта ће да се деси.

Курти неће бити „иста личност“, ако дође на власт

– САД и ЕУ ће вршити велики притисак на њега када дође на власт, и рећи му слушај такве позиције си могао да имаш као опозициони лидер, али сада када си на власти имаш много проблема које треба да решаваш, попут економије и ако желиш да их решис требаће ти наша помоћ, а ако желиш нашу помоћ, мораћеш и ти нама да помогнеш – рекао је Кер-Линдзи.

Он сматра да Курти неће бити „иста личност“ када дође на власт, јер ће морати да се суочи са реалношћу.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!