Прочитај ми чланак

Проф. Калајжић: Увели смо санкције, царина стопирала сву робу за Русију!

0

Србија је кријући, испод жита, увела санкције Русији, и поруку о томе добио сам још 19. маја да се те мере већ спроводе на царини и да се спроводе противзаконито, изјавио је Давор Калајжић, дугогодишњи аналитичар Унмика и професор у пензији.

– „Мимо одлуке Владе и Скупштине Србији уведене су санкције Русији. Сва роба која се извози за Русију зауставља се на царини и враћа, или се задржава данима, како би се повећали трошкови, а да би се одустало од извоза. Спискове је доставила Европска Унија, а спроводе их управници царинарница. Данима се у електронски систем Царине уносе подаци о робама под санкцијама ЕУ, како би све у вези са Русијом било аутоматски блокирано…“ – само је део поруке коју је прочитао Калајжић, а коју је добио од „инсајдера“ са царине.

У поруци је било садржано и шта се дешава са цариницима који „одбију да поступају противзаконито“, будући да ове мере немају легалну основу..

Он је подсетио да су на Косову и Метохији отпочели маневри НАТО снага, што је противно међународном праву, јер, како је рекао, НАТО присуство у јужној српској покрајини могуће је само у оквиру КФОР-а. Међутим, како је казао у вежбе је укључена и такозвана војска Косова.

– То значи да је сада и званично наступила окупација, и да можемо да прогласимо окупацију Косова и Метохије – наводи Калајжић.