Прочитај ми чланак

ПРОЕВРОПСКА ОПОЗИЦИЈА – ЖЕСТОКА РАСПРАВА: Зашто се са новцем не може бити левичар

0

Бакић: Демократска странка не може бити левица јер је про-бизнис

Расправа између политичара Драгана Ђиласа и социолога Јове Бакића о томе ко може да буде левичар, на данашњем округлом столу „Синдикати у минском пољу политике“, најбољи је показатељ колико се идеолошка матрица у политичкој и синдикалној сфери и даље „држи“, у време када се подела на левицу, десницу и остале политичке деривате све више губи.

Из угла политичара Ђиласа, како је упитао Бакића, неопходно је рећи шта је данас алтернатива капитализму и зашто неко ко има доста пара не може да буде левичар, а Бакић је одговорио да то није велики проблем, али, у суштини „неко ко се залаже за државни капитализам не може бити заступник левице“. Бакић је пре тога истакао да левица у Србији више и не постоји.

– Демократска странка не може бити левица јер је про-бизнис, Ђилас за себе каже да је левичар, а залаже се за капитализам, док Социјалистичка партија води либерални политику, закључио је Бакић. Ђилас је онда поставио питање шта је то уопште и где постоји данас социјализам, додајући да синдикати и опозиција као да више и не постоје, за шта су искључиво сами криви. У даљем излагању Бакић је нагласио да још један проблем са којим се сусрећу синдикати јесте феминизација, што је наишло на негодовање одређеног броја присутних.

– Нисам желео да са овим својим ставом омаловажавам рад жена, али доминантан њихов број у одређеним занимањима, доводи до пада моћи, јер жене не могу уплашити власт, закључио је Бакић.

Председник Левице Србије Борко Стефановић је рекао да без политичке борбе, нема ни синдикалне, нити има ослобођења радничке класе. Према мишљењу Зорана Стојиљковића, председника УГС „Независност“, који је заједно са Фридрих Еберт фондацијом организовао ову расправу, да би се избегле слична мимоилажења, синдикати и политичке партије, барем оне које претендују да се брину о сфери рада, морају поћи од основне премисе да сви заједно, уз цивилни сектор и слободне медије морају да се залажу за достојанствен рад и праведно друштво.

На скупу су учествовали и Мехо Омеровић, Борко Стефановић, Марко Ђуришић, Раде Вељановски, Наташа Вучковић и Дијана Вукомановић. Скуп није занимао људе из Самосталног синдиката, али јесте Жељка Веселиновића (Слога), Ивицу Цветковића (КСС) и бројне синдикалце „Независности“. Француска искуства пренео је Текаја Махер из утицајног синдиката ЦФДТ.