Прочитај ми чланак

ПРОДРМАО СНС КАВЕЗ: Ово је говор после којег је дошло до хаоса у Скупштини

0

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да владајућа већина „ребалансом предлаже инфлаторни буџет“, а да председник Србије и СНС-а Александар Вучић у последњих десет година води „шибицарску економску политику“.

Говор Алексића изазвао је велику буру у парламенту. Посланици владајуће већине константно су добацивали током његовог обраћања, а по завршетку излагања Мирослава Алексића за реч се јавио Миленко Јованов који је извређао посланике Народне странке што је додатно подигло тензију и замало је дошло до физичког сукоба.

А шта је рекао Алексић?

Алексић је оптужио да Синишу Малог да је довео државна предузећа до потпуног колапса, што се, како каже, види на примеру Телекома и ЕПС-а.

„Телеком Србија данас исплаћује плате из кредита. Реч нисте рекли на аквизицију Телекома кад је преузео Коперникус, ‘Радијус вектор’. 500 милиона евра је вредела аквизиција, а знате колико је вредела имовина тих предузећа – 10 или 20 путам мање. Ви се правите луди, желите да угушите сваки глас грађана Србије и да буде истина само оно што ви говорите. Сад је борба да се угаси СББ, да буде само истина оно што Вучић говори. Па, неће моћи“, рекао је Алексић.

Он се осврнуо и на стање у ЕПС-у, рекавши да грађани морају да сипају милијарде у буџет због тога што је актуелна власт, како каже, упропастила.

„Једну ствар морам да вас питам, пошто је таква ситуација у ЕПС-у, зашто се склопили тајни уговор са норвешком фирмом“, питао је Алексић, а затим прочитао део угвора.

“Ово није изолавани проблем, већ симптом изазова у сектору који није добио одговарајућу пажњу и улагања и којим се није правилно управљало. Пад производње електричне енергије у комбинацији с растом потрошње преокрену је земљу из нето извозника у нето увозника електричне енергије. Негативан ефекат ове промене појачан је европском енергетском кризом и одговарајућим екстремним ценама електричне енергије, исцрпљујући готовину из предузећа и стврајући непосредну кризу за компаније и државу. Тиме је Србија постала једна од најтеже погођених замаља у Европи, која се нашла у ситуацији која се неће решити сама од себе у кратком року. То сте ви написали или ти ваши консултанти. Направили сте катастрофу, а за то нико не одговара“, рекао је Алексић.

Он је рекао да власт вара грађане попут шибицара.

„Варате грађане као шибицари – дате им мало, па им узмете све што имају у џепу. Однарођена власт од грађана узима новац за државну касу из које га потом прелива у џепове тајкуна и људи који управљају државом и у повлашћене фирме блиске режиму“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о ребалансу буџета.

„Вучић је јуче рекао да сам ја осуђени криминалац и понављач. Ја нисам ни понављач нити сам осуђен за неко кривично дело, али вам гарантујем да ћете и ви и Вучић ускоро бити осуђени“, рекао је Алексић министру финансија Синиши Малом.

Алексић је Малом рекао да је власт у последњих 10 година сваког грађанина Србије задужила за 3.000 евра, пошто је јавни дуг порастао са 15 милијарди евра на 34 милијарде.

„Сваки грађанин је 2012. године дуговао 2.100 евра, а данас 5.100 евра. Све време покушавате да наметнете да није важно колики је износ дуга него да је важан однос у процентима дуга и бруто друштвеног производа, али грађани ће враћати новац у милијардама а не у процентима. Маните се процената“, рекао је Алексић.

„Ви сте 2002. године били у Агенцији за приватизацију и распродавали српску имовину, а сада нам причате о вашем поштењу и знању“, рекао је Алексић Малом.

Алексић је истакао да власт „бесомучно баца новац грађана Србије кроз субвенције партијским компанијама СНС-а“.

„’Миленијум тиму’ сте бесповратно дали 10 милиона евра за Врањску Бању, коју је та компанија платила два милиона евра. ’Миленијум тим’ је ваша фирма, ваш брат са њима сарађује, живи у њиховом стану, вози њихов аутомобил, ви сте били њихов консултант“, рекао је Алексић Синиши Малом.

„Хотел Тонанти у Врњачкој Бањи, који је у власништву вашег јуришника Александра Папића, добио је бесповратно 1,1 милион евра, а онда је отишао у стечај. Тако бацате паре грађана Србије“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да је градња брзе саобраћајнице Пожаревац-Голубац додељена кинеској фирми без тендера, а да је то посао у вредности од 337 милиона евра.

„На том путу ради фирма Звонка Веселиновића ’Нуклеус’. Како то да само ’Миленијум тим’ и фирме Звонка Веселиновића раде добро? Занимљиво, а све без тендера“, рекао је Алексић.

Алексић је Синиши Малом рекао да „обмањује грађане и смеје им се у лице“ наводима о просечним платама и пензијама.

„Када тврдите да је просечна плата 620 евра, онда питајте жене које раде у скупштинским службама колика им је плата. Њихова плата је 35.000 динара са средњом школом, а 55.000 динара са факултетом, али просек ваде гувернерка Јоргованка Табаковић са месечном платом од 650.000 динара, директор Државне ревизорске институције Душко Пејовић са платом од 675.000 динара, директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић са платом о 439.000 динара и слични“, навео је Алексић.

Алексић је поводом навода Малог да је просечна пензија 332 евра показао пензиони чек пензионерке из Врњачке Бање, чија је пензија 11.390 динара.

„Она ми је послала свој чек и рекла да вам кажем да не лажете више и да не обмањујете грађане Србије“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је ребаланс предложен због већег задуживања и због већих броја министарстава.

„Тврдите да је ово највећа економска криза, а расипате се и трошите паре на глупости. То је ваш однос према грађанима Србије. Кажете да је ребаланс резултат повећаних прихода, а највећих део повећања прихода је од пореза на додату вредност (ПДВ), али прећуткујете да је приход повећан због огромног повећања цена, односно инфлације“, закључио је Алексић.