Прочитај ми чланак

Проблематичан скок цена: ИНФЛАЦИЈА У СРБИЈИ већа од „циљане“?!

0

Професор Економског факултета у Нишу Бобан Стојановић изјавио је да Србија има проблематичан скок цена, што јасно указује на инфлацију која је дупло виша од циљане инфлације Народне банке Србије.

Према његовим речима, инфлација је по званичним подацима већ 6,5 процената годишње, али, додао је, сви у продавницама виде да је поскупљење још веће.

„Постоје и инфлациона очекивања, мада Народна банка каже да не постоје, али свако ко сада планира неку куповину он антиципира промене цена навише. То је додатни поремећај који може да даље утиче на повећање цена“, изјавио је Стојановић.

Он је оценио да држава и Народна банка Србије не чине довољно да очувају стабилност општег нивоа цена, која је претпоставка и за макроекономску стабилност.

Држава треба да нађе механизме из свог домена који ће да спрече даљи раст цена, односно почетак спирале која може да одведе и у двоцифрену инфлацију. Таква ситуација у привреди додатно дестабилизује и стабилне односе на тржишту и то је један зачарани круг из којег се тешко излази“, нагласио је Стојановић.

Монетарна и фискална политика, казао је, треба да буду умрежене са циљем да се обузда раст цена и да се на тај начин утиче на животни стандар становништва који је због раста цена осетно смање.

Куповна моћ становништва, додао је, и у стабилним условима је веома слаба.

„Истраживање је показало да је за куповину било која четири производа из области беле технике у Немачкој потребно 40 одсто плате, а у Србији су потребне четири просечне плате за куповину тих истих производа“, изјавио је Стојановић.

Према његовим речима, са растом цена куповна моћ опада јер плате не прате раст цена и то је оно што је дуготрајно веома лоше за широке слојеве становништва.

„Инфлација има прогресију у средњем и у дугом року и што се раније обузда и систем врати у равнотежу, то је наравно боље“, казао је Стојановић.