Прочитај ми чланак

ПРИВАТНА ФИРМА Стефановићеве сараднице обезбеђује МУП?!

0

БПС Сецуритy, фирма у власништву Милене Вуковић, бивше државне секретарке МУП-а, добила је посао обезбеђења од МУП-а. То је постигла као део конзорцијума са којим је МУП потписао оквирни споразум за набавку у 2019. и 2020. у вредности од најмање 60 милиона динара, односно пола милиона евра, пише "Инсајдер".

На сајту Министарства унутрашњих послова објављена је документација из које се види да је МУП са конзорцијумом фирми В.И.П. Сецуритy, Г4С Сецуре Солутион, БПС Сецуритy и Тистен Гроуп почетком децембра склопио оквирни споразум за набавку физичко техничког обезбеђења за потребе Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката.

Милена Вуковић била је кратак период државна секретарка Министарства унутрашњих послова, а како преносе медији и саветница министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. За државну секретарку је именована у септембру 2015, а већ крајем јануара 2016. поднела је оставку. Како је објављено на сајту Владе, Милена Вуковић је, подношењем оставке, разрешена и дужности члана Савета Криминалистичко-полицијског универзитета, као представник оснивача, као и функције председника Надзорног одбора Завода за здравствену заштиту радника МУП.

Фирму за приватно обезбеђење БПС Сецуритy основала је у фебруару 2017. године.

Како се види на порталу Е- капија, ова фирма послове обезбеђења добила је од различитих државних институција као што су Управа за заједничке послове републичких органа Београд, Пореска управа Србије, ЈКП Београдски водовод и канализација, ГСП Београд, Паркинг Сервис, Градски центар за социјални рад, ЕПС, Пошту.

Судећи по тендерима објављеним на овом порталу, пре овог посла, такође је радила за МУП и то као део конзорцијума са још три фирме добила је у августу прошле године и то за одржавање хигијене у објектима МУП-а.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић крајем децембра прошле године је рекао да се разматра пилот пројекат, у оквиру којег би лиценцирани радници фирми за приватно обезбеђење, у складу са законом, били ангажовани на пословнима физичког обезбеђења објеката МУП, уместо припадника МУП-а, тамо где је то могуће.

Увођење приватног обезбеђење правдао је уштедама и за грађане и за МУП.

– Показаћемо да може да се направи уштеда и уместо да примамо нове људе, једним делом ћемо примати људе који имају лиценце да те послове обављају, а да полицијски службеници обучени за полицијске послове, раде оно што нико сем њих не може – рекао је тада Стефановић.

Он је навео да ће радници фирми за приватно обезбеђење моћи да обављају посао физичког обезбеђења оних зграда које немају посебан ризик, а да би један од првих објеката који ће бити искоришћен у пилот пројекту могао да буде објекат Јединице за обезбеђење у Сарајевској улици.

Недавно се на Yоутубе-у појавио видео снимак на коме се види да зграду МУП-а у Сарајевској обезбеђује приватно обезбеђење на чијој униформи пише БПС Сецуритy.